Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Vogelvrije criminelen

COMMENTAAR: Vogelvrije criminelen

20/04/2017 12:00

COMMENTAAR: Vogelvrije criminelen

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - DE SURINAME CHINESE United Association organiseerde dinsdagmiddag een rouwplechtigheid in de Chinese school aan de Dr. Sophie Redmondstraat. Aanleiding was het in brand steken van een supermarkt in Santi Kondre vorige week, waarbij een Chinese winkelier en zijn zoon zijn omgekomen. De bijeenkomst was ook bedoeld om aandacht te vragen voor de gevaren die met name Chinese ondernemers lopen. Vrijwel dagelijks vinden berovingen plaats, waarbij criminelen niet schuwen grof geweld te gebruiken.

De Winkeliers- en Ondernemers Vereniging Suriname (Wovs), waar veel Chinese ondernemers lid van zijn, is al maanden bezig met voorlichtingsbijeenkomsten en veiligheidstrainingen om winkeliers te leren hoe ze hun pand beter kunnen beveiligen en hoe ze moeten handelen indien ze oog in oog komen te staan met nietsontziende rovers. Het initiatief van de winkeliersvereniging valt toe te juichen en verdient ondersteuning van de overheid. Tegelijkertijd is het een utopie te denken dat die overheid in staat is personen en hun have en goed persoonlijk te beschermen. Dat is in geen enkel land het geval. Dat beseft de Wovs ook. Van de veiligheidsinstanties wordt wel verwacht dat zij wakker worden, daadkracht tonen en zich intensiever gaan bezighouden met het actuele vraagstuk van (on)veiligheid.

De kersverse minister van Justitie en Politie, Eugène van der San, wil echter wel heel ver gaan om de Chinese ondernemers tegemoet te komen. Tijdens de emotionele plechtigheid deed hij de toezegging om de wet aan te passen zodat Chinezen die een winkel hebben meer ruimte krijgen om zelf op te treden tegen criminelen. Dat is beangstigend. De wet biedt die mogelijkheid al in zekere mate. Schiet je als gegoede burger een inbreker neer om je familieleden en eigendommen te beschermen, dan ga je meestal vrijuit.

Als het aan de bewindsman ligt, mag een ondernemer tegen een klant die hij niet vertrouwt en weigert de zaak te verlaten, 'handelend optreden'. Wat betekent dit: mag hij dan gewoon het vuur openen, ook al heeft de klant in kwestie niets kwaads in de zin? Dat kan leiden tot een wild west-situatie, waarbij criminelen vogelvrij zijn en waar ook onschuldige burgers het slachtoffer van kunnen worden. Dat zou een zorgwekkende stap in de verkeerde richting zijn, dus Van der San moet zichzelf nog een flink achter de oren krabben voordat hij zo'n vergaande maatregel neemt. Want met geweld los je geweld doorgaans niet op.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina