Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Bal masqué is afgelopen

COLUMN: Bal masqué is afgelopen

20/04/2017 14:00 - Stuart Rahan

COLUMN: Bal masqué is afgelopen

 

Den gudu sma, den lantisma, den skowtu, den no ben yere na sten fu na pipel. Na s’a de, na yo. Den no ben ferstan na poti libi fu na pipel. Den ben ferstan wan wortu: democratie.Ma mi no ferstan san den wani. Ayo! Den kiri Abiasa. Abaisa memre, memre memre, Abaisa memre. Den kiri Abaisa. Den sroto mi kompe.Ini na foto den pipel e krei. Den abi gas fu meki yu lafu. Na so den taigi mi. Ja, na wi fosi ben de. Krei gi na pipel.

Krei gi na kondre. Ma feti tu. Abaisa memre, memre memre, Abaisa memre. Dit is een gedicht uit het theaterstuk 'Land Te Koop' van Doe Theater nadat staker Jowini Abaisa door de politie op 27 februari 1973 was doodgeschoten. Gewoon doodgeschoten, omdat hij protesteerde tegen armoede en sociale ongelijkheid.

De dag van 18 april 2017 heeft zich ook gekenmerkt. Het is de dag waarop de democratisch gekozen regering Bouterse/Adhin haar dictatoriaal masker liet vallen. Dit typische beeld zie je terug bij een ME-er, de lange arm van de falende regering die een doodshoofdmasker draagt. Zijn boodschap is duidelijk: ik ben de gepersonifieerde intimidatie. En we weten allemaal wat intimidatie met de geïntimideerde doet. Wraak! En wraak heeft een uitgang nodig. Dan zal de geschiedenis zich herhalen zoals de nationale stakingen in 1969 (Jopie Pengel). In 1973 was het de staking bij de Geologische Mijnbouwkundige Dienst die nationaal uitgroeide tegen de regering Sedney/Lachmon. Die werd gedwongen tot aftreden. Maar pas nadat Jowini Abaisa als dodelijk slachtoffer het symbool werd van strijd tegen intimiderende machthebbers.

Er volgden nog meer grote stakingen zoals in 1982, 1987 en 1999 maar de staking van 1973 roept herinneringen op aan traangas, rubberen kogels en scherpe patronen. Zal de geschiedenis zich herhalen? We kunnen slechts hopen van niet. De president als ervaringsdeskundige weet een protesterende massa in bedwang te houden. In zijn hele politieke carrière intimideerde hij keer op keer protesterende massa's. Burgers werden in elkaar geslagen, opgepakt, opgesloten en zoals in 1982 ge-executeerd. Er zit een vast systeem in zijn handelingen, ingegeven door angst. Zijn egoïsme weerhoudt hem verantwoording af te leggen voor het laten ineenstorten van Suriname.

Ik kreeg dinsdag medelijden met reporter Gail Eijk van Radio Apintie. Haar journalistieke onafhankelijkheid werd zwaar op de proef gesteld toen de politie protesterende burgers als Roy Hofwijks en Bryan Boerleider hardhandig arresteerde. Ze viel stil van zoveel onrecht waarvan zij verslag moest doen. Ja, in het heets van de strijd staat ineens je journalistieke objectiviteit je in de weg. Je staat voor het dilemma dat je als Surinamer een mening en een gevoel hebt dat je niet zomaar van je kunt afzetten. Of wel? De afwezigen bij het protest moesten het doen met het verslag van een onafhankelijke reporter die zich liet meeslepen door het politiegeweld.

Luisteraars zitten daar niet op te wachten. Hun honger om objectieve informatie moest gestild worden om zo hun mening te kunnen vormen. Dan maakt studiocollega Harold Gessel het drama compleet. In plaats van professionele ondersteuning kreeg de reportage meer het karakter van een melige film. In de open microfoon hoorde je nog net een actievoerende vrouw met hysterisch overslaande stem haar walging uiten over het brute politieoptreden. "Dit pikken we niet. The hell with you. De criminelen kunnen ze niet aanpakken. Ze moeten afblijven van onze leiders!"

Het gemaskerde bal is voorbij. Iedereen herkent elkaar. Wie heeft zich gedragen als een heer of dame en wie heeft onder valse voorwendselen als verlakker een dame of heer het hof gemaakt. In de dans om behoud van de macht raakte de moordenaar van Jowini Abaisa geestelijk in de war. Twee slachtoffers in een film met twee hoofdrolspelers die nog lang en gelukkig leefden. Een herhaling moeten wij niet willen.

taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina