Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Biza wil betere dienstverlening BvB’s

Biza wil betere dienstverlening BvB’s

20/04/2017 13:10 - Van onze redactie

Biza wil betere dienstverlening BvB’s

Foto: Het ministerie van Binnenlandse Zaken  

PARAMARIBO - Het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) is op het Bureau voor Burgerzaken (BvB) Kwatta gestart met een pilot voor een eigen kwaliteitsstandaard, om de dienstverlening naar de burger toe te verbeteren. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken in een persbericht.

De bedoeling is dat de kwaliteitsstandaard landelijk voor alle bureaus voor burgerzaken geldig is. Minister Mike Noersalim  heeft een team samengesteld die tot een kwaliteitsmanagementsysteem komt om de BvB's te verbeteren. Noersalim: "Meten is weten en op basis van cijfers kunnen we zien of na implementatie van dit systeem de klachten zijn afgenomen."

Er zijn diverse trainingen gegeven over onder andere klanttevredenheid en digitalisering binnen het CBB. De bewindsman beseft zich dat de financiële middelen momenteel niet voor het oprapen liggen. Hij wijst daarom burgers op hun verantwoordelijkheid, door voorzichtig om te gaan met de identiteitskaart en het paspoort.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina