Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Aanpak goed, maar voorkom chaos'

'Aanpak goed, maar voorkom chaos'

20/04/2017 09:13 - Merredith Bruce

Chinese winkeliers sloten dinsdagmiddag hun deuren om aandacht te vragen voor de toegenomen criminaliteit.

Chinese winkeliers sloten dinsdagmiddag hun deuren om aandacht te vragen voor de toegenomen criminaliteit. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Winkeliersverenigingen stellen het op prijs dat de regering met voorstellen komt om de verruwende criminaliteit aan te pakken. Deze voorstellen moeten weloverwogen en deskundig zijn. De Vereniging Surinaamse Winkeliers (VSW) reageert hiermee op een voorstel van de minister van Justitie en Politie Eugène van der San, voor een mogelijke aanvulling van de wet.

De maatregel moet in het bijzonder Chinese winkeliers de mogelijkheid bieden om zelf op te treden tegen criminelen. Ze zullen, na aanpassing van de wet, bevoegd zijn om te handelen tegen een verdachte figuur die lang blijft dralen in een winkel zonder iets te kopen en daarvoor geen verklaring kan afgeven. Geeft de persoon geen gehoor aan de winkelier om de winkel te verlaten, mag hij handelen.

VSW-voorzitter Raymond Hasnoe houdt er rekening mee dat de uitspraken op emotie gebaseerd zouden kunnen zijn. Hij merkt op dat winkeliers niet alleen uit Chinese ondernemers bestaan en dat de groep slechts een klein deel uitmaakt van het aantal winkeliers landelijk. "Er zijn meer dan 18.000 winkeliers ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken waarvan slechts een derde deel uit Chinese ondernemers bestaat."

Zijn bevindingen zijn gebaseerd op eigen onderzoek. Hasnoe zegt "in principe" wel te kunnen meegaan met het voorstel van de minister maar vanuit het oogpunt bekeken dat de winkelier zich mag beschermen. Hij wijst er echter op dat handelingen in dit kader weloverwogen moeten zijn en niet mogen leiden tot een situatie waarbij het hek van de dam is.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina