Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Valies en Hofwijks vrij

Valies en Hofwijks vrij

19/04/2017 08:00 - Naomi Hoever

Valies en Hofwijks vrij

Foto: dWT  

PARAMARIBO - Terwijl vakbondsleider Wilgo Valies en de leider van de We Zijn Moe-beweging Curtis Hofwijks werden vrijgelaten na uren te hebben vastgezeten op het politiebureau, bleven Bryan Boerleider en ene Ewald nog aangehouden. Dit tweetal zou zich schuldig gemaakt hebben aan een ernstig strafbaar feit tegen de politie. Wat dit is, verzwijgt de politie in het persbericht dat ze dinsdag heeft uitgegeven.

Vanaf de start van de betoging aan de Fred Derbystraat zijn de betogers geweerd door de Mobiele Eenheid (ME). Toen zij teruggingen naar Unique is Valies doorgelopen met de groep door de binnenstad. Hoewel enkele demonstranten hebben geprobeerd de arrestaties tegen te houden zijn die burgers die in verzet kwamen niet gearresteerd. "Ze hadden het gemunt op Valies", zei een betoger. De vakbondsman zou net naar de auto lopen om Unique te verlaten toen de ME die verder in de straat in vier voertuigen wachtte, kwam aanrijden en hem meenam in een dienstauto.

Kort daarvoor kwam het tot een handgemeen tussen een burger en een politie-inspecteur eerste klasse op de hoek van de Zwartehovenbrug- en Keizerstraat. De politie wilde Valies al daar arresteren, maar betogers hebben dat verhinderd. De burger Ewald die door de inspecteur geduwd werd duwde terug en de politiemannen arresteerden hem en gooiden hem in de laadbak van een auto in de felle zon. Hofwijks, die zich ook in de menigte bevond, werd beestachtig aangepakt door de ME en het Arrestatieteam. Hij werd, terwijl hij absoluut geen verzet toonde, flink geschopt en getrapt door politiemannen. Ook hij werd als vuil in de laadbak gesmeten waar Boerleider en Ewald zaten.

Het optreden van de politie wordt in een persverklaring afgekeurd door de actievoerende vakbonden en vakcentrales C-47, PWO en FAL, BvL, ALS en het Burgercollectief. Gezegd wordt dat een vredige protestmars op brute wijze door manschappen van de politie is neergeslagen. Met het neerslaan van deze vreedzame protestdemonstratie zijn belangrijke grondrechten van het Surinaamse volk geschonden. De gezamenlijke vakbeweging eiste de onmiddellijke vrijlating van de vier arrestanten.

Bekijk op onze Facebookpagina de Ware Tijd Online de camerabeelden van de arrestaties.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina