Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Een van de moeilijkste in onze geschiedenis’

Eerste halfjaar 2016 Staatsolie: ‘Een van onze moeilijkste’

19/04/2017 10:03 - Eliézer Pross

Staatsolie eerste halfjaar 2016: ‘Een van het moeilijkste in onze geschiedenis’

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - 2016 was heel zwaar voor Staatsolie, benadrukt het bedrijf, vooral in de eerste zes maanden: “De eerste helft van 2016 was één van de moeilijkste periodes in de geschiedenis van Staatsolie”, schrijft het bedrijf in haar reguliere informatieve kwartaalpublicatie.

Het grootste probleem waren de fors gedaalde olieprijzen waarbij er slechts US$ 16 per vat werd ontvangen voor olie uit Saramacca, "het laagste niveau in jaren." Er kwam pas verlichting in de tweede helft van 2016 toen de olieprijs ietwat herstelde en vanwege forse bezuinigingen. "Samen hebben wij ervoor gezorgd dat de toekomst van Staatsolie er positief uitziet" zei directielid Wim Dwarkasing,bij de jaarafsluiting.

De bezuinigingen zorgden ook voor een terugval in de productie van ruwe olie. Er waren problemen met de raffinaderij te Tout Lui Faut waardoor slechts 73 procent van de productiedoelen gehaald werden. Bij de gloednieuwe zuiveringsinstallatie speelden onderbrekingen in de energielevering, lekkages en organisatorische perikelen.

Ook het personeel moest volgens bondsvoorzitter Lloyd Read een bijdrage leveren om het bedrijf door de moeilijk periode heen te loodsen. "Er was een personeelsstop. Daarnaast werden contractors en buitenlandse krachten bedankt en het personeel moest zoveel mogelijk zijn werkzaamheden overnemen. Nu de olieprijs een beetje is aangetrokken is het bedrijf bezig weer krachten aan te trekken om zich te richten op het verhogen van de productie", legt Read uit.

Ondanks de problemen werden 16.300 vaten ruwe olie op dagbasis geproduceerd en werden 290.000 vaten hoogwaardige gasoline, anderhalf miljoen vaten diesel van topkwaliteit, 35.000 vaten bitumen voor asfalteringswerkzaamheden en twee miljoen vaten stookolie geleverd. Staatsolie exporteert nu ook diesel voor voertuigen. Dit jaar wil het bedrijf zich richten op het verhogen van de productie in zowel de olievelden als bij de raffinaderij.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina