Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • LIVE BLOG: Protestmars dag 5

LIVE BLOG: Protestmars dag 5

19/04/2017 10:10

LIVE BLOG: Protestmars dag 5

 

PARAMARIBO - De vijfde protestactie van de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) vindt woensdag plaats bij Theater Unique. De eis: terugdraaiing van de verhoogde brandstofprijs en stopzetting van verarming. Via deze live blog zijn de actuele ontwikkelingen te volgen.

Tekst: van onze redactie - beeld: dWT

12:50 De acties worden dinsdag voortgezet. Einde live blog.

12:40 Naarendorp: "We moeten ons mobiliseren en hergroeperen. Het is de bedoeling dat we groter worden. W'o tap her Fred Derbystraat. We zorgen ervoor dat we een vergunning hebben. We zullen dan niet alleen zijn. Geef de leiding de ruimte om zaken verder te organiseren en te mobiliseren en meer groepen erbij te halen."

P2

12:36 Naarendorp: "We moeten overgaan tot algehele platlegging van Suriname. We hebben gesprekken met verschillende groepen. We hebben hier ruimte voor nodig." Het publiek zegt daarop dat dat niet te lang moet duren.

12:34 Ex-parlementariër Noreen Cheung is aan het woord. Ze was gisteren bij de rouwdienst in de Chinese school. "Chinese winkeliers zijn hier misschien niet aanwezig, maar ze leven wel mee met de samenleving." Volgens Cheung zei een winkelier dat hij niet meer bang is voor roofovervallen, omdat dit toch elke dag gebeurt. Hij vindt dat president Bouterse de grootste rover is.

Whats App Image 2017-04-19 At 12.30.1812:28 Berenstein: "Dit wanbeleid moet weg, want we zullen daardoor alleen maar pinaren. W'e go doro nanga a feti. Strey de fu strey en Wi e go doro." Hij heeft kritiek geleverd op uitspraken van Juspol-minister Eugène van der San die dinsdag in de Chinese school was. Van der San zei dat winkeliers mogen optreden tegen verdachte figuren. Volgens Berenstein wil Van der San in de gunst komen bij een groep van de samenleving.

12:27 Siewkoemar Sewthal, de man die dinsdag als eerste gearresteerd werd, zat net op de soundtruck. Er klonk luid gejuich.

Unnamed Cheung

12:24 Vakbondsleider Lloyd Read: "De groep die met de politie gaat praten vraagt of de politie haar verontschuldigingen wil aanbieden. No wan skreki e skreki a volk disi. Unu de bereid fu go moro Fara." Read leest tot slot een gedicht van De Bruin voor.

12:18 Berenstein is gearriveerd. Hij was dinsdag niet bij de protesten. "Ik vraag me af of we dit nog langer moeten pikken, na het zien van de beelden. Ik was er zelf niet bij omdat ik een begrafenis had. Gisteren stond ik oog in oog met de politie. We gaan dit niet accepteren."

Unnameds

12:11 Stephano 'Pakito' Biervliet, mede-initiatiefnemer actiegroep We zijn Moe: "Ik trek mijn woorden niet terug. Mijn boodschap voor oppositieleiders Santokhi, Del Castilho, Somohardjo en Belfort: leuk dat jullie hier zijn. Maar kom met je achterban!"

12:02 Dwarka sluit af: "Together w'e fet a feti disi te lek a laatste Blo." Mevrouw Welles wordt binnengebracht. Het nummer One Love van Bob Marley wordt afgespeeld. Welles: "Geef elkaar een brasa. Want we zijn één!" Ze verontschuldigt zich voor de harde taal die ze dinsdag uitsprak. "Ik praat dit niet goed. Wel wil ik aangeven dat de regering ons uitlokt. Al die tijd hebben we ons keurig gedragen."

12:05 Er worden protestnummers afgespeeld van Bob Marley.

Unnamed

11:58 Dayanand Dwarka: "18 april was een zwarte dag. Er zijn wonden geslagen en die zullen niet helen. Un de bereid fu waka na fesi ef yu de bereid fu waka na Un Baka. Sluit je aan, we zullen vreemdzaam doorgaan, net als Mahatma Gandhi. Un kon na strati fu aksi pres fu kenki a koers. De regering gebruikt geweld tegen weerloze burgers. Curtis, jouw stem was een stem van een enkeling, maar het is nu de stem van het volk."

11:52 Wong, voorzitter van de Algemene Aannemersvereniging spreekt: "Als het bedrijfsleven geen werk heeft, hebben jullie geen werk en kunnen jullie niet eten. Als je niet voor je rechten opkomt, kom je nergens. Laat je niet intimideren want je hebt altijd het recht op te komen voor je belangen. Wacht niet op anderen. Kom op met de waarheid, the truth shall set you free."

11:48 "Alle mensen die thuis zijn voelen het niet. Maar iedere dag wordt het gelukkig drukker. We gaan voor rechtvaardigheid", betoogt mevrouw Overman. "Meneer Bouterse, opgepast. Het volk komt eraan. Ik ben niet boos, ik ben strijdlustig. We gaan door. Laten we een eenheid vormen." Ze sprak dinsdag op zeer emotionele wijze de menigte toe. Ze is zeer ontstemd over de politie die dinsdag op een buitenproportionele wijze optrad. Naarendorp noemt haar een dyadya srananuma.

IMG-20170419-WA0008

11:47 Naarendorp: "De geschiedenis herhaalt zich. De jongeren waren toen nog niet geboren. Dit is het begin van jaren '80. Nu maken ze het in het echt mee."

11:43 Curtis Hofwijks spreekt de menigte toe: "Laat je niet misinformeren. A regering dis' e ley. Bigi ley. Staatsmedia worden misbruikt fu drai sma verstan. Ik kan me niet herinneren dat bij andere regeringen vergunningen nodig waren om te protesteren. "Den man wan dat yu frede. Als je bang wordt, blijven ze tot 2020. De president wil een dialoog. Go na oso, a sari!"

11:37 Hofwijks en Boerleider komen onder luid gejuich naar voren. Boerleider spreekt: "Esde ben de wan heftig dey. Dat er toch nog zoveel mensen zijn gekomen, ondanks de gebeurtenissen van gisteren. A signaal fu a regering esde was er één van intimidatie. Maar ook wij sturen vandaag een signaal: Srananman na wan dyadya volk. Srananman nooit no ben de ando- nanga fredeman.

11:26 Drogisterij Body & Health, een auto-onderdelenzaak en een aantal bedrijfs- en winkelpanden aan de Zwartehovenbrugstraat zijn gesloten. Het verkeer zit vast bij de Zwartehovenbrug-, Wagenweg- en de Swalmbergstraat.

Door de wegversperring is er een file ontstaan in de Dr. J. F. Nassylaan (ter hoogte van Princess Casino), doordat er een weggedeelte is afgesloten vlak bij Theater Unique.

IMG-20170419-WA0007

11:24 Robby Naarendorp spreekt de menigte toe: "Een minuut stilte graag." Dit vraagt hij in verband met de gebeurtenissen van dinsdag.

11:23 De menigte zingt het volkslied.

11:22 Kledingzaak Exito, de units van het Cabell-gebouw, Ultima, Mona Girl en Attivo aan de Keizerstraat zijn dicht. De weg is vanaf de Swalmbergstraat afgesloten.

11:17 Politieke en vakbondsleiders worden welkom geheten.

We zijn in de rouw

11:14 Enkele mensen dragen een rouwlint om de arm. Ze protesteren tegen het machtsvertoon van de politie. NPS-voorzitter Gregory Rusland: "We zijn in de rouw!"

11:11 Een demonstrant vertelt dat hij geen respect meer heeft voor de regering. "De president vernedert zijn volk. Ik kan dit niet aan. Ik hoop op vervroegde verkiezingen. Zelfs ik kan dit land beter leiden dan hij."

11:05 De soundtruck werd tegengehouden op de hoek van de Fred Derbystraat en de Dr. J. F. Nassylaan. Maar ondertussen is de truck doorgelaten. Het voertuig is op weg naar Theater Unique.

Bewerkt

10:54 Vanaf woensdag sluiten politieke partijen (oppositie) zich ook aan. De vakbond behoudt echter de voortrekkersrol. De groep aanwezigen is opvallend groter dan dinsdag. Het bedrijfsleven is woensdag beter vertegenwoordigd. Personeel van kledingzaak Nikita en medewerkers van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) en NV Dam hebben zich aangesloten. Berenstein zit nu in een meeting met vertegenwoordigers van staatsbedrijven die vallen onder C-47.

10:49 Mevrouw Welles, BvL-vertegenwoordiger en leerkracht: "De regering wil in dialoog treden, maar door haar optreden van gisteren toont ze dat ze dat niet wil. Ze moeten ons niet behandelen alsof we criminelen zijn."

We zijn geen criminelen

10:42 Vakbondsleider Robby Naarendorp, actieleider Curtis Hofwijks, NPS-lid Hesdy Pigot, Somohardjo en PL-voorzitter Paul Somohardjo, VHP-leider Chandrikapersad Santokhi, en SPA-voorzitter Guno Castelen zijn aanwezig. Castelen: "We keuren de handelingen van de regering af."

Wilgo Valies is momenteel bij de EHBO in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Hij verkeert in een flinke shocktoestand. Ook vakbondsvoorzitter Robby Berenstein is niet aanwezig.

IMG-20170419-WA0001

10:35 Hofwijks: "We kunnen wel tegen een stootje, maar er was dinsdag sprake van buitensporig geweld en dat keuren we af. We moeten de politie beschermen tegen mensen die hen zulke opdrachten geven."

10:30 Leider van actiegroep We zijn Moe Curtis Hofwijks, leider van de Bond van Leraren (BvL) Wilgo Valies, Bryan Boerleider van het burgercollectief en demonstrant Siewkoemar Sewthal zijn dinsdag aangehouden tijdens de protesten. Hofwijks en Valies zijn dinsdag na enkele uren in hechtenis te hebben gezeten in vrijheid gesteld. Boerleider en Sewthal zijn woensdag pas vrijgekomen omdat ze zich hadden verzet.

De regering moet het goedmaken

Boerleider: "Op een gegeven moment werd ik aangehouden. Ik vind de manier waarop dat gebeurd is niet normaal. Dat vind ik heel erg jammer, omdat wij ons best doen om de zaken vreedzaam te houden. De onrust kwam vanuit de ME. Ik hoop dat de regering het vandaag goedmaakt met de samenleving. Want die gebeurtenissen hebben kwaad bloed gezet bij de mensen."

10:28 Demonstrant Xaviera Jessurun roept mensen op om vreedzaam te protesteren. "Blijf rustig, ga aan de kant staan, zoek geen confrontatie op. Ik doe een dringend beroep op jullie allemaal om deze actie vreedzaam te laten verlopen."

10:27 De Mobiele Eenheid (ME) rijdt langs.

IMG-20170419-WA0002

10:20 Er zijn veel meer mensen op de been bij Theater Unique dan tijdens de protestmars van dinsdag om dit tijdstip. Meer bedrijven hebben zich aangemeld. Prominenten raadsvoorzitter DA'91 Sunil Oemrawsingh, Hardeo Ramadin en de oud-districtcommisaris van Nickerie zijn aanwezig. De actieleiding is er nog niet. De mensen wachten geduldig.

10:13 Kledingzaak Carequinho sluit haar deuren tot nader orde. De eigenaar geeft aan dat hij zal deelnemen aan de protestmars.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina