Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Het moet een spontane actie zijn’

‘Het moet een spontane actie zijn’

19/04/2017 09:13 - Merredith Bruce

‘Het moet een spontane actie zijn’

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - “Niemand hoeft ons op te roepen om de winkels te sluiten. Het moet een spontane actie zijn”, zegt de winkelier in Jiaming Supermarket aan de Klipstenenstraat. De krant sprak haar dinsdag enkele uren voor de actie van winkeliers zou beginnen. De Suriname Chinese United Association had winkeliers opgeroepen om dinsdagmiddag tussen twee en vijf uur hun zaken gesloten te houden, om aandacht te vragen voor de toenemende criminaliteit.

"Het is inderdaad erger aan het worden", zegt de winkelhoudster. Ze toont camerabeelden op haar mobiele telefoon van een roofoverval op haar winkel in januari. Daarop is te zien hoe de gemaskerde dader over de toonbank klimt en vervolgens er vandoor gaat met enkele waardevolle spullen.

Haar collega van 'Happy Supermarket' aan de Wagenwegstraat is alles behalve gelukkig. Zijn besluit om ook gehoor te geven aan de oproep ging vanzelfsprekend, omdat hij ruim een maand geleden ook slachtoffer is geworden van een roofoverval, waarbij hij lichte verwondingen opliep. Om half drie was zijn winkel potdicht. Of dit gebaar doeltreffend zal zijn, moet hij nog zien gebeuren. Ook buiten het stadscentrum toonden Chinese winkeliers zich solidair.

Alice L. heeft geen moeite met de sluiting van de winkels, ook als dat elke dag zou gebeuren. "We hebben ze wel nodig, maar wat gaat voor? De situatie vormt een risico voor hen en als ze op zo een manier aandacht daarvoor willen vragen, moeten wij ons gewoon aanpassen." Kavish Bhagwat: "Het heeft zijn nadelen maar ook voordelen, omdat de winkeliers voor hun rechten opkomen." Hij verwacht een hardere aanpak vanuit de overheid om de toenemende criminaliteit in te dammen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina