Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Keihard optreden

COMMENTAAR: Keihard optreden

19/04/2017 12:00

COMMENTAAR: Keihard optreden

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - HET POLITIEOPTREDEN TIJDENS de protestacties van dinsdag was onnodig en buitenproportioneel. De wijze waarop enkele actieleiders en demonstranten werden opgepakt, doet menigeen de wenkbrauwen fronsen. Het protest bij Theater Unique begon rustig, maar de mobiele eenheid haalde zich de woede van de slechts enkele honderden mensen op de hals door te verhinderen dat zij door de straten trokken. Desondanks slaagden ze erin om een kleine vreedzame ronde door de rand van het centrum te maken, met de bedoeling terug te keren naar het startpunt.

De politie loerde onderweg overduidelijk op vakbondsleider Wilgo Valies, die de regering al maanden een doorn in het oog is. Toen de demonstranten verhinderden dat hij werd aangehouden, richtten de agenten hun vizier op Curtis Hofwijks. Die verzette zich niet, maar moest toch enkele rake klappen incasseren alvorens hij ruw werd afgevoerd en letterlijk in de laadbak van een auto werd gesmeten. Ook Bryan Boerleider en een andere demonstrant werden opgepakt. Uiteindelijk moest Valies er eveneens aan geloven en hij werd naar het bureau overgebracht. Ook al hadden de demonstranten geen vergunning, dat geeft de politie niet het recht om zo grof tekeer te gaan.

Het is opmerkelijk dat de autoriteiten vorige week na de schermutselingen bij het Belastingkantoor hadden opgeroepen om de acties vreedzaam te laten verlopen, maar nu zelf geweld gebruiken om het protest de kop in te drukken. Dit gebeurt op het moment dat de regering een handreiking heeft gedaan richting de organisaties die achter de protesten staan, om in dialoog te treden. Die handreiking was kennelijk alleen voor mooi mooi bedoeld.

Hoewel de ontwikkelingen in het niet vallen bij de gebeurtenissen in de dictatoriale jaren tachtig van de vorige eeuw, roepen ze bij vooral wat oudere Surinamers onaangename herinneringen op. Toen duldde Bouterse geen enkel protest, tegenstanders werden massaal opgesloten, mishandeld en vermoord. Of verdwenen gewoon. De laatste jaren heeft hij er blijk van gegeven, als het in zijn straatje past, lak te hebben aan de democratie en rechtsstaat. Zijn onophoudelijke pogingen om het 8 Decemberstrafproces te torpederen, spreken boekdelen.

Zijn dreigende woorden van de laatste weken aan het adres van demonstranten en de verhoogde activiteiten van de gewapende machten onder het mom criminaliteitsbestrijding, zijn volgens menigeen slechts een voorbode van wat ons wellicht nog te wachten staat. Want Bouterse wil koste watkost voorkomen dat hij zijn macht verliest. Zelfs al is daar keihard optreden voor nodig.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina