Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Provocatie en confrontatie

COLUMN: Provocatie en confrontatie

19/04/2017 14:00 - Serieus!?

Ivan Cairo.

Ivan Cairo.  

‘Het recht van vreedzame betoging wordt erkend. De uitoefening van dit recht kan in het belang der openbare orde, de veiligheid, gezondheid en goede zeden bij wet aan regel en beperking worden onderworpen’.

Zo staat letterlijk in artikel 21 van de Surinaamse Grondwet. Van dit artikel maken vakbondsleiders momenteel gebruik om acties tegen de regering te voeren. Of het aanvragen van een vergunning om een vreedzame betoging te houden ook in een of andere wet is vastgelegd, weet ik zo voor de vuist weg niet, maar het is algemeen bekend dat organisatoren van grote betogingen (meestal) een vergunning aanvragen bij de districtscommissaris of de politie.

Indien we de praatgrage, niet-zakelijke politicus-districtscommissaris Mike Nerkust en politiecommissaris Inder Janbahadoer op hun woord mogen geloven, dan is er voor de straatactie van gisteren geen vergunning aangevraagd, noch verleend. Commissaris Inder zou zelfs het bos zijn ingestuurd door mededelingen van een woordvoerder van de actieleiding dat het slechts om een bijeenkomst in Theater Unique zou gaan. Men zou binnen blijven en niet buiten spelen. Indien dat op waarheid berust, mag gerust worden gesteld dat de actieleiders moedwillig de autoriteiten op het verkeerde been hebben willen plaatsen en demonstranten in een nodeloos avontuur hebben meegesleept, dat gelukkig niet in een disaster is uitgelopen. Van verantwoordelijke leiders wordt een dergelijk gedrag niet verwacht.

Ik ben de laatste die het beleid van deze regering en de huidige president zal goedkeuren, want tot nu toe heeft hij niet gedaan wat hij het volk bij zijn aantreden in 2010 en daarna heeft beloofd. Mijn diefijzer kan ik nog steeds niet aan de schroothandelaar verkopen. Integendeel moet ik evenals vele medeburgers 's avonds meerdere keren opstaan om deuren en ramen te controleren of ze nog intact zijn. Bepaalde plannen zijn vanwege de economische situatie op de langere baan geschoven. Hoe schots en scheef, desastreus en corrumptief, verarmend en verloederend het beleid van president Bouterse ook mag zijn, Suriname is (nog steeds) een beschaafd land met regels en bepaalde fatsoens- en omgangsnormen. Hoe boos je als betoger ook mag zijn, kan het er bij mij niet in dat een demonstrant luidkeels staat te schreeuwen: "Bouterse, yu m… p… p…!."

Je gaat een politieagent die daar staat alleen vanwege het feit dat hij politieman is om zijn werk te doen - niet omdat ook hij de economische pijn niet voelt - beschimpen, beledigen en in zijn gezicht "dagu" noemen. Wat beschamend is, is dat geen van de zeer verantwoordelijke actieleiders deze mensen tot de orde heeft geroepen. Er is geen enkel beroep op de betogers gedaan om de gemelijke opmerkingen jegens de ordetroepen achterwege te laten. Deze vorm van openlijke provocatie heeft mijns inziens bijgedragen aan de ontwikkelingen van gisteren. Achteraf roepen dat tegen weerloze burgers hard is opgetreden, dat rechtsstaat in gevaar is en dictatuur om de hoek loert, heeft geen enkele zin.

Wat dinsdag is gebeurd, had voorkomen kunnen worden indien de actieleiders coöperatief waren geweest naar de bevoegde autoriteiten toe. Eerlijk waar, wanneer je meer dan vijftig keer in je gezicht geslingerd krijgt dat je een dagu bent, zullen zelfs bij de politieman met een olifantenhuid, barsten in zijn vel optreden met als gevolg een hard bijtende dagu. Toch gaat de politie niet vrijuit. Tactvoller zou het zijn geweest indien al in Theater Unique de dienstdoende politiecommandant in overleg met de actieleiders was getreden om eventuele calamiteiten te voorkomen.

Helaas ging de politie mee in de zuiging met als gevolg dat onbeschofte en ongemanierde betogers jonge Surinamers die hun zonen konden zijn vies en vuil hebben uitgescholden. De geest is vooralsnog slechts gedeeltelijk uit de fles. Met vereende krachten van alle partijen hoeft het helemaal niet moeilijk te zijn hem terug te duwen en de kurk er stevig op te doen.

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina