Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Straatacties gaan 'vreedzaam' door

Straatacties gaan 'vreedzaam' door

18/04/2017 10:50 - Gilliamo Orban

Straatacties gaan 'vreedzaam' door

 

PARAMARIBO - “We zullen niet stoppen met straatacties, omdat demonstreren een grondwettelijk recht is van een ieder. Dit moet wel vreedzaam gebeuren”, zei Robby Berenstein, voorzitter van C-47 zaterdag tijdens een persconferentie in het hoofdkwartier van de vakcentrale aan de Johan Adolf Pengelstraat. Hij reageerde op de vraag of de organisatie van de protestactie vergunning heeft om dinsdag weer de straat op te gaan.

Vorige week had districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo Noord-Oost erop gewezen dat voor een openbare manifestatie vooraf toestemming van de overheid nodig is. Hij is het niet helemaal eens met Berenstein. "Inderdaad is het recht op demonstreren in de Grondwet verankerd. Er zijn echter organieke wetten die de procedure regelen, namelijk dat vergunning nodig is." Nerkust heeft vernomen dat dinsdag niet op straat gedemonstreerd zal worden. Hij heeft over de vergunningskwestie gesproken met een vertegenwoordiger van het Burgercollectief, dat ook meedoet aan de acties. "Er was geen vijandige houding tijdens dat gesprek en ik hoop dat ze niet zomaar op straat gaan protesteren", zegt Nerkust. Hij geeft geen antwoord op de vraag wat zal worden gedaan, indien mensen toch zonder vergunning op straat protesteren.

In een persbericht vorige week schrijft de regering dat tijdens een protestactie zich taferelen hebben voorgedaan, die in strijd zijn met de openbare orde. "Deze handelingen zijn strafbaar; bovendien zetten ze aan tot anarchie, wat niet kan worden getolereerd", waarschuwt de regering. Actieleider Berenstein echter zegt dat er geen sprake is van anarchie. Het protest voor het terugdraaien van de brandstofprijs en het stoppen van verarming wordt dinsdag voortgezet. De actieleiding roept mensen op zich aan te melden in Theater Unique waar het aangepaste actiemodel zal worden bekendgemaakt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina