Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • LIVE BLOG: Protestmars dag 4

LIVE BLOG: Protestmars dag 4

18/04/2017 11:00

LIVE BLOG: Protestmars dag 4

 

PARAMARIBO - De Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) zet dinsdag de protestacties voor de vierde keer voort. De actieleiding roept mensen op om naar Theater Unique te komen aan de Fred Derbystraat, waar het aangepaste actiemodel zal worden bekendgemaakt. De eis: terugdraaiing van de verhoogde brandstofprijs en stopzetting van verarming. Via deze live blog zijn de actuele ontwikkelingen te volgen.

Tekst: van onze redactie - beeld: Stefano Tull & Cheflin Paulus

14.20 Afsluiting van de live blog. Blijf de de Ware Tijd online volgen voor updates.

14.12 Woensdagochtend wordt er om tien uur een spoedconferentie gehouden. Het is nog onduidelijk wat de aanleiding is voor de aanhouding van Valies, Hofwijks en Boerleider en een mannelijke demonstrant, wiens identiteit nog onbekend is.

14.08 Vakbondsleider Valies is gearresteerd. Hij werd opgewacht door de politie. Op het moment dat hij terug Theater Unique in wilde lopen, onstond er een opstootje tussen de politie en omstanders. Zij probeerde te voorkomen dat Valies meegenomen zou worden. Hierbij liep het uit op een handgemeen, waarbij 1 man op zijn borst is getrapt door de ME. De menigte is zeer verhit.

13:42 Het verkeer in de Fred Derbystraat zit vast omdat de politie heeft afgesloten. Een bus vol met agenten en ME-leden staan bij hoek Fred Derbystraat en Keizerstraat.

Als men niet massaal komt, dan is dit een teken van een dictatuur

13:41 Er is woensdagochtend tien uur een spoedconferentie in Theater Unique. "Als men niet massaal komt, dan is dit een teken van een dictatuur."

13:36 Valies spreekt de mensen toe. "Wij moeten protesteren tegen de politie. De politie heeft de situatie laten escaleren. Ze zullen anders nog meer stappen ondernemen om alle burgers die tegen het beleid zijn op te pakken. Dit is een dictatuur. Drie mannen van ons, die geen enkel geweld hebben gebruikt, zijn aangehouden. Onze advocaat is bezig om onze mensen vrij te krijgen."

13:31 De menigte wordt toegesproken in Theater Unique. Grep zegt: "De president heeft ons de oorlog verklaard. We gaan onze strijdmakkers halen. Onze advocaten zijn al bezig. We zijn niet van plan terug te deinzen. Als vakbeweging moet je hier rekening mee houden." Volgens Grep heeft de politie het gemunt op de leiders.

5014247065200945096-account _id =2

De president heeft ons de oorlog verklaard

13:24 De mensen lopen terug vanuit de Fred Derbystraat naar Theater Unique.

13:16 De groep bevindt zich momenteel in de Burenstraat.

13:13 De groep loopt bij de hoek Domineestraat- en Steenbakkerijstraat. Er is een lijn van de ME voor het stoplicht. Een deel van de mensen is in de Keizerstraat achtergebleven. De groep is inmiddels geslonken, circa honderd mensen zijn hier nu op de been. Er wordt medegedeeld dat er een spoedpersconferentie komt. Locatie en tijdstip zijn echter onbekend. Er is momenteel geen politie aanwezig. Aanwezigen zijn Donovan Grep, Castelen en Valies.

13:12 De menigte is in de Domineestraat.

13:10 De meerderheid van de menigte loopt nu richting de Jodenbreestraat om een confrontatie met de politie wederom te voorkomen. Ze scanderen leuzen als: 'Dit is een dictatuur à la de jaren '82'.

13:04 De reden van de arrestaties is tot nog toe onbekend. Curtis Hofwijks staat naast een agent met een schild.

Mek den kon tek mi. Mek den kon stroto mi

13:00 Op de hoek van de Zwartehovenbrugstraat staat de Mobiele Eenheid paraat. Ze hebben geprobeerd Valies te arresteren. De menigte heeft dit weten te voorkomen. Curtis Hofwijks, leider van actiegroep 'We zijn Moe' wordt mishandeld en is vervolgens gearresteerd. "Mek den kon tek mi. Mek den kon stroto mi", zei Hofwijks terwijl hij naar achteren liep.

Foto1

Twee agenten grepen hem vast. Ook Boerleider en de andere man zijn in de politiewagen meegenomen en gearresteerd.

12:57 De agenten treden hard op tegen een mannelijke demonstrant (burger), die volgens omstanders onschuldig is. Ze hebben de man in de politiewagen gezet.

20170418_124536

12:56 Mensen beginnen te schreeuwen. De gemoederen zijn verhit. Mensen zijn zeer verontwaardigd. Valies wordt door een aantal mensen beschermd.

12:54 Er ontstond een confrontatie tussen een man en een politiecommandant. De man werd tegen de grond gedrukt. "De agent heeft een onbewapende man geslagen", roept een andere man. "Ze moeten zich schamen. Zelfs criminelen worden beter behandeld."

12:53 De situatie loopt uit de hand. Er wordt iemand afgevoerd. Een oude vrouw lag op de grond. "Dit kan niet", roept een andere vrouw.

12:52 'We zijn Moe'-actieleider Curtis Hofwijks loopt achteraan in de stoet met een Surinaamse vlag.

12:48 De menigte probeert een confrontatie met de politie te voorkomen. De mensen lopen via de Henck Arronstraat terug naar Theater Unique, maar door de roadblock hebben ze vertraging opgelopen. De eerste ME-groep was bewapend met schilden. De tweede groep was zwaar bewapend. Dit leidde tot een opstootje waarbij een journalist van Starnieuws werd geduwd.

20170418_124509

12:47 Er is geen politiebegeleiding. De menigte nadert langzaam maar zeker de Zwartehovenbrugstraat.

12:43 De ME-bus rijdt tegen het verkeer in in de Henck Arronstraat. De menigte loopt via de Malebatrumstraat naar de Keizerstraat.

12:41 "Geen dictatuur, maar democratie", roepen mensen.

12:40 De mensen lopen richting Theater Tower in de Heerenstraat.

12:37 Er klonk een sirene van een ME-bus. Deze reed door de Wagenwegstraat richting de Henck Arronstraat. De menigte loopt nu in de buurt van de Tourtonnelaan.

12:34 De demonstranten lopen richten de Henck Arronstraat. Er lopen dit keer geen politieagenten mee. De ME staat nog steeds bij de Fred Derbystraat.

12:32 Donovan Grep van de Progressieve Werknemersorganisatie heeft dit weekend bedreigingen gehad via de telefoon. "Ik weet niet van wie, maar dat interesseert me ook niet. Ik ben voor niemand bang. Ik blijf strijden."

3

12:31 Door de wegversperringen worden bepaalde wegen zoals de Keizerstraat overbelast.

12:29 Waar de mensen naartoe gaan is nog onduidelijk. Valies: "Als het problematisch wordt, dan moet het maar problematisch worden. Het is ons recht om te protesteren."

12:21 De menigte loopt terug naar Theater Unique.

12:17 Valies, Berenstein, Castelen en Naarendorp hebben zich verzameld en staan vooraan bij de wegversperring.

1

12:15 Demonstrant Xaviera Jessurun: "Kom allemaal op voor je rechten. Als dit nog niet het bewijs is dat we dat doen, dan weet ik het ook niet meer".

12:12 Het protest wordt via de dWT-Facebookpagina live gevolgd. Lisa reageert: "Als er niet vrij geprotesteerd mag worden, moeten wij alles gewoon lam leggen. Straten worden geblokkeerd. De jaren '80 herhaalt zich. We moeten nu iets anders doen dan protesteren."

De jaren '80 herhaalt zich

Iman vervolgt: "De president staat in ieder geval open voor een dialoog." Ze stelt zich de vraag hoe het volk daarmee om moet gaan. "De president doet alleen een handreiking naar relevante groepen, zoals de vakbeweging."

Fransje reageert: "De lijdensweek is inmiddels over. Het volk heeft al te lang lijdzaam toegekeken."

12:08 De weg wordt al meer dan tien minuten versperd door de ME, vlakbij het ministerie van Sport- en Jeugdzaken. "Wij worden beschuldigd van anarchie", spreekt Valies.

2

12:07 Valies spreekt de menigte toe. "President, u kunt ons als weerloze burgers onderdrukken. Maar wij accepteren dit níet."

12:04 NPS-voorzitter Gregory Rusland kijkt toe. "Ik vind het erg dat mensen worden tegengehouden om zich te uiten. Triest dat we dit moeten meemaken."

11:59 "Je ziet het al, Bouterse is bang voor ons", zegt een vrouw.

11:55 Naarendorp vindt het jammer dat de weg geblokkeerd wordt. "We kunnen niet verder lopen, omdat zwaar bewapende mensen ons tegenhouden." Mensen nemen plaats op de grond voor de lijn van de ME.

IMG-20170418-WA0003

11:53 Berenstein: "We zijn bezig met een vreedzame demonstratie, maar we worden gehinderd. De toegang wordt ons geweigerd. Het recht om te protesteren is vastgelegd in onze grondwet en daar maken wij gebruik van." De voorzitter wacht af wat er verder gebeurt.

11:52 Mensen beginnen het volkslied te zingen.

11:49 De ME verplaatst zich en verspreidt zich over de weg. Ze houden de protestanten tegen, waardoor er onrust ontstaat.

11:46 Demonstranten lopen en schreeuwen: "Weg met Bouta!" De ME is in een bus gestapt en rijdt weg.

11:41 De toespraken zijn afgelopen. De Mobiele Eenheid (ME) staat opgesteld in de buurt van Theater Unique, dwars over de weg. Het (vernieuwde) beleid van het protest is nog onbekend.

18034733_1393583380701251_1009943783_n

11:39 "We waarschuwen de regering voor inflatie, maar ze luistert niet. Ze schaft subsidies af. De rekeningen van water en energie worden verhoogd. Verzekeringen worden duurder. Mensen met een salaris van SRD 1200 kunnen niet meer uitkomen", betoogt Zunder op de protesttruck.

11:34 De laatste spreker is econoom Armand Zunder. Na zijn betoog zal de menigte gaan lopen. "We hebben grote problemen in ons land. De overheidsuitgaven moeten worden beperkt, maar in plaats daarvan wordt het juist meer."

Niemand kan aan onze rechten komen

11:32 "We zijn niet bang om onze rechten te gebruiken. Daar kan niemand aan komen", spreekt Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL).

11:27 De president voelt zich bedreigd volgens mevrouw Welles. "Hij zegt dat we ons aan regels moeten houden, maar dat doet hij zelf niet eens. Hij voelt zich bedreigd."

11:21 Mevrouw Welles, leerkracht en BvL-vertegenwoordiger: "Ik wil de Surinaamse vrouwen horen. En waar zijn de Surinaamse mannen? Ik wil ze zien en horen. Ik ben blij dat ik hier kan zijn en dat u het belang ziet om hier te zijn." Hierna volgt een daverend applaus.

18009585_1393583930701196_1614403589_n

"De regering intimideert ons. We staken om armoedebestrijding. We staken om de corruptieve handelingen. We staken niet zomaar. De president mag ons niet in de weg staan. Hij noemt zichzelf een volkspresident, maar hij weet niet eens wat dat is."

11:18 Student Shivani spreekt: "Suriname is van ons en wij gaan ervoor.Ook studenten voelen dat de situatie steeds erger wordt in het land".

11:17 "Er komt een moment dat men niet meer bang is. De regering houdt de samenleving voor de gek en probeert het volk thuis te houden door in het weekend te verkondigen dat ze hard zullen optreden", betoogt Naarendorp.

Oppositieleden hebben ook last van  prijsverhogingen

11:15 Naarendorp spreekt de menigte toe: "We zijn wederom bij elkaar om onze misgenoegen te uiten over de situatie in ons land. We hebben gemerkt dat zelfs parlementsleden en voorzitters van organisaties een andere draai willen geven aan deze acties. Oppositieleden hebben ook last van de verhoogde prijzen in de winkels."

11:12 Het volkslied wordt gezongen.

11:11 Vakbondsleider Robby Naarendorp is aanwezig bij Theater Unique. "We gaan de mensen zo toespreken. We hebben een aangepast programma. Voordat we in dialoog treden met de regering, eerst moet er aan onze eis worden voldaan."

18009321_1393579877368268_559225989_n

11:05 De opkomst is zichtbaar minder groot dan tijdens de vorige protesten om dit tijdstip.

11:00 De vierde protestmars begint dinsdag bij Theater Unique aan de Fred Derbystraat. De Ravaksur is niet van plan om te stoppen met haar acties. "Demonstreren is een grondwettelijk recht van een ieder. Dit moet wel vreedzaam gebeuren", zei Robby Berenstein, voorzitter van C-47, zaterdag tijdens een persconferentie in het hoofdkwartier van de vakcentrale aan de Johan Adolf Pengelstraat.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina