Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Demonstreren zonder vergunning is strafbaar'

'Demonstreren zonder vergunning is strafbaar'

18/04/2017 17:15 - Van onze redactie

'Demonstreren zonder vergunning is strafbaar'

Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Bij de protestacties dinsdag zijn er vier personen, onder wie Curtis Hofwijks en Wilgo Valies, gearresteerd. Regiocommandant van Paramaribo, Inder Janbahadoer heeft in het Paaswekend telefoongesprekken gevoerd onder wie met Harold Cabena, de woordvoerder van de actiegroep. Dat meldt de politie dinsdag in een verklaring.

In het gesprek zou er zijn gevraagd naar de strategie van de actiegroep, zodat de politie hierop kon inspelen. Ook zou er een voorstel zijn gedaan om de districtscommissaris aan tafel te gaan zitten betreffende naleving van wettelijke voorschriften. Volgens de politie is aan hen medegedeeld dat de actiegroep zou gaan vergaderen in theater Unique. "Zij zouden niet de straat opgaan," staat in de verklaring. Verder wordt aangehaald dat "het negeren van de instructies en uitingen van beledigende uitspraken" aanleiding is geweest voor het hardhandig politieoptreden.

Eerder op de dag reageerde Donovan Grep: "De president heeft ons de oorlog verklaard. We gaan onze strijdmakkers halen. Onze advocaten zijn al bezig. We zijn niet van plan terug te deinzen. Als vakbeweging moet je hier rekening mee houden." Volgens Grep heeft de politie het gemunt op de leiders. "We zijn bezig met een vreedzame demonstratie, maar we worden gehinderd. De toegang wordt ons geweigerd. Het recht om te protesteren is vastgelegd in onze grondwet en daar maken wij gebruik van", zei C-47 voorzitter Robby Berenstein dinsdagmorgen. Ewald, een van de demonstranten zou volgens de verklaring de speciale eenheid hebben gehinderd. Bij een handgemeen tussen een agent en een andere burger, zou de gezondheidsbril van de agent kapot zijn gegaan.

Mike Nerkust, districtscommisaris van Paramaribo Noord-Oost reageerde resoluut: "Als je geen vergunning aanvraagd, krijg je er die ook niet". Hij meent dat dit het gevolg is van het niet volgen van de geldende regels. "Het demonstreren zonder vergunning is strafbaar. Ook het niet opvolgen van de door de politie gegeven bevelen is strafbaar", vervolgt de persverklaring. Hofwijks en Valies zullen na verhoor bij het proces-verbaal worden heengezonden. Er wordt nog onderhandeld met het Openbaar Ministerie over de maatregelen die getroffen zullen worden tegen diegene die zich hebben verzet tegen de politie.

Bekijk op onze Facebookpagina de Ware Tijd Online de camerabeelden van de arrestaties.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina