Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Wakamanbeleid

COLUMN: Wakamanbeleid

18/04/2017 14:00 - Gerold Rozenblad

COLUMN: Wakamanbeleid

 

Als er één schaap over de dam is, volgen er meer. Dat gezegde moet in het achterhoofd van de strategiemakers hebben gespeeld toen zondag de berichtgeving vanuit het Kabinet van de President uitging dat weer eens een consultatieronde met de gemeenschap zal worden gehouden. Sibrano zingt nu een ander lied. Van ‘Wakaman fasi’ de strijd aanbinden werd het dat hij niet meer gaat voor het afzetten van de president en ook de brandstoftarieven hoeven voor hem niet meer omlaag.

Het laatste dat ik las is dat hij niet eens weet of hij vandaag meeloopt in het protest tegen het beleid. Tegen de tijd dat hij beseft dat hij en de andere wakamans letterlijk het bos zijn ingestuurd met de belofte voor vijftig hectare landbouwgrond weet niemand meer wie Sibrano is.

Al met al geen slechte zet van het staatshoofd. Haal wat mogelijk de harde kern zou kunnen worden uit het protest en de angel is uit het beest. Nu nog kijken of de andere schaapjes ook draaierig gemaakt kunnen worden aan de gesprekstafel. Dat is als zij daar brood in zien. Want bij elkaar opgeteld is dit wel het meest consulterende staatshoofd. Ik denk dat als hij gaat neuzen in de vele rapporten van eerdere consultaties hij zeker voldoende aanknopingspunten zal vinden om beleid te maken. Dat is als de ratten de onaangeroerde stapels documenten niet hebben aangevreten. Er ligt in de burelen voldoende advies om voor de komende decennia beleid te kunnen maken.

Als de opposanten besluiten in te gaan op de uitnodiging, denk ik dus niet dat er zoveel nieuws te vertellen zal zijn. Behalve dan dat de brandstofprijs omlaag moet. Eerlijk gezegd denk ik ook niet dat het ons staatshoofd daarom te doen is. In feite gaat het om fase twee van het ondermijningsplan. Ga je niet, kan altijd het verwijt gemaakt worden dat je niet de ruimte hebt aangegrepen om mee te denken en mee te bepalen, zoals een deel van de partijslogan van de president luidt. Dan zal het heten dat je de kans voorbij hebt laten gaan om invloed uit te oefenen op het beleid en moet je niet langs de kantlijn staan mekkeren dat je moe bent. En dan nog actie willen voeren. Het is dan geraden om de tot vervelens toe herhaalde advertenties over hard optreden bij ongeregeldheden tot je te laten doordringen.

Dan maar gaan, zou je zeggen. Maar dan kan je met goed fatsoen je acties niet voortzetten. Je moet tenminste de hoffelijkheid opbrengen om de ruimte te gunnen om dat wat je hebt aangedragen ten uitvoer te laten brengen. De uitnodiging om te komen praten ligt er dus als een verlaat, hard gekookt paasei. Gelegd door een echte wakaman. En daar kan Sibrano die zich wakaman noemt nog wat van leren, want een echte wakaman laat zich meestal niet leiden door langetermijnplannen, maar overleeft doorgaans bij de gratie van spitsvondigheid.

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina