Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname en Frans-Guyana bestrijden illegaliteit

Suriname en Frans-Guyana bestrijden illegaliteit

16/04/2017 09:16 - Eliézer Pross

Een wegblokkade in Frans-Guyana. De demonstraties bij de buren hebben een negatieve economische impact op Suriname.

Een wegblokkade in Frans-Guyana. De demonstraties bij de buren hebben een negatieve economische impact op Suriname. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Brandstof is slechts een van de goederen die illegaal wordt verhandeld tussen Suriname en Frans-Guyana. “President Desi Bouterse heeft gelijk dat de goedkope brandstof in Suriname het aantrekkelijk maakt om dit product naar de buren te smokkelen”, zegt Freddy Daniel, districtscommissaris van Marowijne.

Het probleem is echter veel groter. "Er gaat veel meer over de grens waar wij totaal geen zicht op hebben: van allerhande goederen tot personen. Er is weinig controle op de Marowijnerivier en ook geen vaste haven waar de autoriteiten zaken structureel kunnen monitoren", voegt hij eraan toe. Dit is een van de redenen waarom het dagelijks leven bij de oosterburen al bijkans drie weken stil ligt en er voortdurend straatprotesten worden gehouden.

De plaatselijke gemeenschap komt op tegen structurele verwaarlozing door Frankrijk. Mede daardoor is de gemeente niet in staat om voldoende maatregelen te treffen om de illegaliteit en criminaliteit vanuit Suriname in te dammen. "Wij voeren onderhandelingen met de Fransen en hebben plannen om gezamenlijk orde op zaken te stellen. Maar zij zijn afhankelijk van Frankrijk waardoor het even duurt voordat de knoop wordt doorgehakt", legt Daniel uit.

"Zelfs met de beste controle zal de illegaliteit niet volledig kunnen worden uitgeroeid. Maar je kan die wel indammen. Suriname voert de controle al op. Maar een grens kan je niet in je eentje bewaken. Je hebt het buurland nodig om daar zaken aan te pakken die hier doorglippen." De nauwere samenwerking moet legale en veilige handel tussen de twee landen bevorderen. De demonstraties bij de buren hebben een negatieve economische impact op Suriname. Er komen minder bezoekers van daaruit naar ons land, terwijl de bedrijvigheid aan de grens, waar de buren vaak de oversteek doen om inkopen te doen, op een laag pitje draait.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina