Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nipte meerderheid Turkije stemt voor grondwetswijziging

Nipte meerderheid Turkije stemt voor grondwetswijziging

16/04/2017 19:21

Nipte meerderheid Turkije stemt voor grondwetswijziging

Foto: AFP  

Een kleine meerderheid van de Turken heeft zondag voor een grondwetswijziging gestemd tijdens een referendum. Dat blijkt uit de eerste onofficiële resultaten van het Turkse staatspersbureau Anadolu.Ruim 99 procent van de stemmen is geteld. 51,3 procent heeft 'ja' gestemd.

86 procent van de stemgerechtigde Turken is naar de stembus gegaan. President Erdogan heeft de overwinning al geclaimd. Volgens de eerste prognoses leek Erdogan op een ruime winst af te stevenen. Echter, hoe meer stemmen er werden geteld, hoe dichter het ja- en nee-kamp bij elkaar kwamen te liggen. Vooral de uitkomst in de stad Istanbul had grote invloed op de stand, daar werd veel 'nee' gestemd. De Turkse vicepremier Veysi Kaynak had verwacht dat er meer Turken voor het referendum zouden stemmen, zo zei hij tegen journalisten in Ankara.

Volgens Erdogan is de uitslag van het referendum helder. De president sprak op televisie de hoop uit dat Turkije gaat profiteren van het resultaat van het referendum over de uitbreiding van zijn macht. "Het Turkse volk heeft een historisch besluit genomen. We gaan de belangrijkste hervorming in onze geschiedenis doorvoeren.' Terwijl hij zijn persconferentie hield, gingen in verscheidene wijken van Istanbul tegenstanders van Erdogan de straat op om slaand met potten en pannen hun ongenoegen te uiten over de uitkomst en de gang van zaken.

De drie grootste steden in Turkije, naast Istanbul Ankara en Izmir, zeiden in meerderheid 'nee'. Volgens Anadolu komen de meeste ja-stemmen in Turkije uit de regio Centraal-Anatolië. In de kustregio's aan de Egeïsche Zee en in het overwegend Koerdische zuidoosten is het meest 'nee' gestemd. In Rotterdam zijn zondagavond de eerste feestende medestanders de straat op gegaan om de uitslag te vieren. Door Rotterdam-Zuid reden auto's, waaronder een aantal limousines, rond met grote Turkse vlaggen uit de ramen. NU.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina