Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Fredeman

COLUMN: Fredeman

16/04/2017 14:00

Columnist Kurt Nahar (l)

Columnist Kurt Nahar (l)  

Ai Stuart, a no kan noh? Dat hadden vele Surinamers ook gedacht toen ze op 25 mei 2015 naar de stembus gingen. Een ezel stoot zich niet vijf keer aan dezelfde paarse steen. Wakaman Bouta is weer uit zijn hol gekropen. Het lijkt wel dat de meeste Surinamers ‘tranga ede‘ zijn. Ja Stuart, ik ga het herhalen: “Bouterse is een fredeman geworden en gaat nooit veranderen en gaat ook niet vanzelfsprekend aftreden.” Onze volksjongen is een held met lange tenen geworden.

Baas houdt zoveel van het volk dat hij langzaam de strop strakker trekt als wij ongehoorzaam zijn en hem niet blindelings willen volgen. De Baas is weer met zijn dreigementen 'no work no pay' bezig terwijl hij onder regering-Venetiaan maanden niet aan het werk verscheen. De plek waar hij het podium had om als oppositie zijn misnoegen kenbaar te maken. Uiteindelijk moest Somo hem ontslaan wegens veelvuldige afwezigheid. Achteraf heeft hij samen met zijn spookambtenaar Clifton Limburg de intekenlijst getekend en toch zijn salaris in zijn zak gestoken.

Den pokai fu Baas, Kenneth Slooten en perschef Clifton Limburg, zijn nu weer hun salaris aan het veiligstellen door veelvuldig hun tape af te draaien op de radio. Ik ben trots op het Surinaamse volk dat zich niet heeft laten intimideren en zelfs de regen trotseerde op de tweede demonstratiedag. Clifton Limburg alias Joseph Goebbels (Adolf Hitler's hoofdpropagandist) ziet niet goed met zijn donkere bril en beweert dat er meer mensen aanwezig waren tijdens het onlangs gehouden Lustig evenement.

De dictatuur sluipt langzaam weer terug ons land binnen. Gelukkig zijn het niet meer de jaren tachtig want anders hadden we een nieuwe liquidatielijst in circulatie. Deze heren verkondigen een heleboel dreigementen aan het adres van de huidige actievoerders. Daarom zijn veel Surinamers nog steeds bang om op straat te komen. Desi weet ons steeds weer te pakken door te vragen om ons hoofd koel te houden. Intussen werkt zijn team verder aan de verarming van dit volk.

De Baas heeft altijd een grote mond gehad. Toen hij voor een tweede keer gekozen wilde worden tot president riep hij het volk op : "Oten yu kan kome, fu poti mi baka tap a sturu?" Toen heeft zijn achterban naar hem geluisterd en massaal op hem gestemd. Nu vraagt dezelfde achterban aan de president: "President, oten yu o donder op? Maar de oude vos schijnt ook nog Oost-Surinaams doof te zijn. Terwijl het volk de vijfde riem strakker trekt, gaat De Baas rustig door met het ontslaan en benoemen van loyalisten. Terwijl een leerkracht voor schut werd gezet voor het niet willen toekennen van een zes aan de dochter van Eugene van der San, wordt laatstgenoemde juist bevorderd tot de nieuwe minister van Justitie en Politie.

Waar jij je juist veilig zou moeten voelen, word je letterlijk tegen de muur gedrukt. Net zoals de slachtoffers van 8 december 1982. Wij hebben allang geen rechtstaat meer Stuart. Suriname is een broko pranasi geworden in handen van de dolgedraaide wakaman. En de burgers die achterbleven, kussen met lege maag de toekomst van morgen.

naharahan0812@gmail.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina