Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Pikin Poika verhit om grond voor wakaman

Pikin Poika verhit om grond voor wakaman

15/04/2017 08:17 - Gilliamo Orban

President Bouterse samen met enkele wakaman.

President Bouterse samen met enkele wakaman. Foto: Kabinet van de President  

PARAMARIBO - Bewoners van Pikin Poika zijn verhit om berichten over het beschikbaar stellen van 50 hectare landbouwgrond door de president voor wakaman achter het dorp. De dorpelingen beweren dat ze weer worden beknot in hun woon- en leefgebied.

De kwestie heeft voor beroering gezorgd en het dorpsbestuur moet de zeer verhitte dorpsbewoners tot kalmte aanmanen. "Er bestaat geen gebied dat niet tot het traditionele grondgebied van het dorp behoort. Pikin Poika loopt door tot aan de Saramaccarivier", zeggen de Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen Para en het dorpsbestuur in persverklaring.

"Er is zoveel grond in Suriname, dus laat de regering de wakamans een ander gebied geven. Ze behoren niet tot onze familie of zijn geen dorpelingen, want ons gebied is voor ons nageslacht", zegt de dorpskapitein, Margriet van der Bosch. Zij benadrukt dat niemand haar moet zeggen dat het dorp geen beschikking heeft waarop staat dat een bepaald gebied aan Pikin Poika toebehoort. "We gaan nimmer grond aanvragen, want wat van ons is, gaan we niet aanvragen."

Van der Bosch zegt dat geprobeerd is er achter te komen om welk gebied het gaat, maar er is geen duidelijkheid hierover gegeven. "We vermoeden dat er ergens een miscommunicatie is opgetreden en doen bij deze een beroep op de regering om duidelijkheid te verschaffen en in geen geval aan onze rechten te komen".

Pikin Poika protesteert volgens de persverklaring al jarenlang tegen de uitgifte van een grondbeschikking in haar gebied aan de vereniging 'De Eenheid', later de verkavelaar van het project Suricom Park die in 2013 vijfhonderd bouwkavels aan de president cadeau heeft gedaan. De dorpsbewoners hebben toen uit protest tegen deze en andere aantasting van hun rechten, de weg bezet. Er zijn in de loop van de jaren veel brieven naar de Nationale Assemblee en regering gestuurd en petities aangeboden zonder antwoord noch een oplossing te krijgen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina