Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname moet haast zetten achter bouw nieuw stadion

Suriname moet haast zetten achter bouw nieuw stadion

14/04/2017 13:24 - Marinio Balsemhof

Fifa-baas Gianni Infantino (l) tijdens zijn ontmoeting met vicepresident Ashwin Adhin .

Fifa-baas Gianni Infantino (l) tijdens zijn ontmoeting met vicepresident Ashwin Adhin . Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Om internationaal te kunnen participeren zal Suriname haast moeten zetten achter de bouw van een nieuw voetbalstadion. Dat werd dinsdag nog eens benadrukt door Fifa-president Gianni Infantino tijdens een ontmoeting van ongeveer twintig minuten met vicepresident Ashwin Adhin, Sportminister Joan Dogojo en Defensieminister Ronni Benschop bij de opening van het Owru Culproject tegenover het SVB-bondsgebouw aan de Letitia Vriesdelaan.

Suriname loopt achter op schema, omdat elk lidland van de Wereldvoetbalbond (Fifa) in feite al volgend jaar over een volwaardig stadion moet beschikken. Tijdens het gesprek met Adhin gaf Infantino aan dat het land eigenlijk al binnen zes maanden met de aanpak moet beginnen. Hij wilde weten wat de rol van de overheid en het bedrijfsleven zal zijn bij de bouw van het stadion en het ontwikkelen van voetbal in zijn totaliteit. Vanuit de Fifa is de steun aan de lidlanden fors verhoogd, maar Infantino benadrukte dat er ook vanuit de overheid en het bedrijfsleven ondersteuning zal moeten komen.

Volgens de voetbalbaas zijn er goede vooruitzichten voor Suriname en de overige lidlanden van de Concacaf. Hij zegt dat zijn bestuur zich volledig op voetbal en de ontwikkeling daarvan focust. "De toekomst ziet er goed uit en dat maakt mij blijer. Vooral in landen zoals Suriname die voetbal in hun DNA hebben. Zij zullen hun voordelen hebben bij de Fifa." Infantino verwees als voorbeeld naar het aantal leden van de Concacaf in het bestuur bij de Fifa, dat van drie naar vijf is gebracht.

Ook is het bedrag van negentien miljoen US dollar dat de mondiale bond jaarlijks vrijmaakte voor de regio, opgetrokken naar 65 miljoen. Het aantal deelnemers aan een WK is gebracht van 32 naar 48 landen. Dat heeft ook zijn voordelen voor de Concacaf, omdat die confederatie nu van plek 3,5 springt naar 6,5. "Dat brengt meer kansen met zich mee om op een wereldkampioenschap aanwezig te zijn. Meer landen kunnen over een deelname gaan dromen", aldus Infantino. Wel zal de voorbereiding liever vandaag dan morgen moeten beginnen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina