Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Realisatie stadspark Nieuwe Oranjetuin stap dichterbij

Realisatie stadspark Nieuwe Oranjetuin stap dichterbij

14/04/2017 09:06 - Audry Wajwakana

Minister Robert Peneux kwam erbij de officiële oplevering van de herstelde bakstenen muur van de Nieuwe Oranjetuin achter dat één van
zijn voorouders daar ligt begraven.

Minister Robert Peneux kwam erbij de officiële oplevering van de herstelde bakstenen muur van de Nieuwe Oranjetuin achter dat één van zijn voorouders daar ligt begraven. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - De gaten in de bakstenen muren van de Nieuwe Oranjetuin hebben jarenlang deze historische plek ontsierd. Onder meer door roekeloos rijgedrag van automobilisten zijn de gapende plekken ontstaan. De groei van onkruid en zelfs ook bomen, maakte dat de graven in de tuin niet meer zichtbaar waren en alleen zwervers de tuin nog durfden te betreden.

 Hier is nu verandering in gekomen met de rehabilitatie van de drie eeuwen oude tuin (1756). Gisteren vond de officiële oplevering van de herstelde bakstenen muur plaats door het bouw- en reparatiebedrijf Remas NV aan Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (Seges) en de Commissie Rehabilitatie Oranjetuin.

Behalve dat de bakstenen muur is hersteld, is de hele tuin opgeschoond, waardoor alle graven zichtbaar zijn. Hoewel er nog veel werk verzet moet worden, is het plan om de Nieuwe Oranjetuin te maken tot een stadspark nu nog een stap dichterbij. Vorig jaar juli heeft voormalig districtscommissaris van Paramaribo Jerry Miranda een werkcommissie onder leiding van Johan Roozer ingesteld voor rehabilitatie van de tuin. Bij de oplevering zat hij er als minister van Openbare Werken. "Toen ik jonger was, heb ik in deze buurt gewoond en deze omgeving was onze playground.

Het is belangrijk om onze geschiedenis te kennen en daarnaast moet ik ook een keertje doodgaan. Als men mij gaat begraven en men gaat zo met mijn graf om dan ga ik later wel problemen komen maken", grapte hij. De werkgroep onder leiding van Johan Roozer zal van deze minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWTC) alle medewerking krijgen bij de realisatie van de plannen. "Ook al zou ik die medewerking niet willen geven, hij belt je de hele avond op, want zo is Roozer en daarom houd ik van hem, hij is een echte doorzetter en ik geloof dat er onder zijn leiding mooie dingen gaan gebeuren", zegt de OWTC-minister.

Directeur van Remas NV, Reynold Brown, die ook voorzitter is van Monumentenzorg en fellow Rotarian, kijkt met genoegen terug op het hele project. Marcel Meijer van de Rotary Club Paramaribo is ook bij de oplevering aanwezig. De organisatie heeft ook een band met de tuin. Die heeft in 1985 bij haar 35-jarig bestaan de tuin geadopteerd en heeft de taak op zich genomen de begraafplaats te beheren en onderhouden, waartoe in 1988 de Stichting Oranjetuin werd opgericht. "

De bijdrage die de Rotary heeft geleverd is de bewustwording om het erfgoed te behouden. We hebben folders uitgegeven en alle mensen die in de tuin liggen de genealogie plus wat ze allemaal hebben gedaan per graf laten onderzoeken. Want als je hier vijftienhonderd graven hebt, dan betekent het dat ze gemiddeld tweehonderd jaar oud zijn en de nabestaanden zouden willen komen kijken, want bijna iedereen in Nederland heeft wel iemand hier", zegt Meijer.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina