Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Links, rechts

COLUMN: Links, rechts

14/04/2017 14:00 - PS

Philomena Bijlhout

Philomena Bijlhout  

“Everything is gonna be alright,” zong ‘D’, die Dwayne heet, hardop op de poli van de orthopeed. Zijn voet en onderbeen is tot aan zijn knie in het gips en hij had het in gestrekte positie te rustte gelegd in de armgreep van zijn kruk. Twee keer per week moet hij langs de specialist en gipsmeester voor controle van de wond. Hij is nu volledig afhankelijk van zorg. Naar school en voetballen met de jongens op het grasveldje aan de Highway, kan even niet want de wond moet goed genezen.

Een extra zakcentje verdienen, door kleine klusjes te doen wat hij eerder wel deed, zit er voorlopig niet in. Toch is de knul blij dat hij is geopereerd, optimistisch en maakt er het beste van. De kosten van zijn nabehandeling blijven oplopen maar er is hulp in zicht. Hij heeft recht op een SZF kaart omdat hij aantoonbaar, al tien jaren in Suriname woont en hier op school zit. Overigens, klopte de eindafrekening van het ziekenhuis wel. Bijna vierentwintigduizend SRD. Directeur Hindori legde me uit dat de ligkosten standaard SRD 750,00 per dag bedraagt. Het was ook een gecompliceerde en lange operatie met veel medicatie, zowel voor als na de ingreep.
 
Ik opperde dat het wellicht beter is om realistischer om te gaan met het voorschot dat om de zes nachten moet worden betaald en dit bedrag te verhogen. Liever vooraf meer betalen en je krijgt geld terug dan weer aankloppen bij een sponsor voor meer geld. Bovendien heeft het ziekenhuis dezelfde verantwoordelijkheid als degene die betaalt. Alle kosten wekelijks bijhouden en specificeren waardoor degene die betaalt (en dus bepaalt) of het allemaal nog haalbaar is. Ik was bang voor extreem hoge kosten en ging akkoord met zijn ontslag toen ik voor de keuze werd gesteld. Het is gelukkig goed gegaan. 
 
Uiteindelijk heeft het ziekenhuis een korting gegeven op de eindafrekening waardoor er nog SRD vierduizend bij is betaald. Het restant bedrag, bijna net zoveel, is door hen zelf bijgedragen, uit privé middelen en een donatie. 
 
De instelling heeft zeker een humane kant. Tot de vorige week, lag er een te vroeg geboren baby op de zuigelingenafdeling. Moeder, gevlucht uit Haïti, was via Suriname op weg naar Frans Guyana met behulp van een mensensmokkelaar die ze duizenden dollars betaalde. De vrouw kreeg vroegtijdig weeën en beviel van een hele kleine baby. Zonder behandeling zou het kindje sterven. Weken heeft ze in het ziekenhuis gelegen, die nu een afschrijfspost heeft van SRD 37.000 want ook deze moeder met kind, is net als Dwayne, illegaal in ons land. Haar geld is op en er zijn hier geen fondsen waar het ziekenhuis kan aankloppen voor hulp, in tegenstelling tot Europa waar de opvang van vluchtelingen goed is geregeld.
 
Het is de week van de Goede Week. Het leven is grillig of anders gezegd, als de staart van een paard. Vandaag zwiept ie naar links en morgen weer naar rechts. Onvoorspelbaar. Ondanks de huidige problemen in ons geliefd land, hoop ik dat wij respectvol met elkaar blijven omgaan, kritisch blijven, correct zijn en de grondbeginselen van de democratie respecteren. De meerderheid bepaalt. Dat is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. Inrijden op mensenmassa's zoals in Europa, aanslagen plegen om de eigen voorkeur af te dwingen, is laf en getuigt van een verziekte geest en manier van denken. 
 
Onlangs zei een deelnemer aan een meditatiesessie: "Wanneer je op aarde komt huil je terwijl de wereld lacht. Leef zo dat wanneer je heengaat, jij lacht en de wereld huilt." Ik wens u mooie paasdagen. 
Tot slot een correctie op mijn vorige column. De Palu maakte tot augustus 2015 deel uit van de coalitie.

bijlhoutdwt@hotmail.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina