Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ONDERTUSSEN IN NEDERLAND

COLUMN: Van verstandshuwelijk naar open relatie?

30/03/2017 13:00 - ONDERTUSSEN IN NEDERLAND

Maurice Pahladsingh is politicus voor D66 in Nederland. Onder de noemer 'ONDERTUSSEN IN NEDERLAND' schrijft hij exclusief voor de Ware Tijd columns over de aanloop en nasleep van de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Maurice Pahladsingh is politicus voor D66 in Nederland. Onder de noemer 'ONDERTUSSEN IN NEDERLAND' schrijft hij exclusief voor de Ware Tijd columns over de aanloop en nasleep van de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Foto: Sicco van Grieken  

Op de dag van de Tweede Kamerverkiezingen, 15 maart, was ik voorzitter van een van de veertien stembureaus in mijn gemeente Oud-Beijerland, een dorp met 24 duizend inwoners. Van die dag zijn mij twee dingen bijgebleven. Ten eerste: het was druk. Ongelooflijk druk. Een opkomstpercentage van 99 procent liet in ieder geval zien dat de betrokkenheid hoog was en de uitslag een goede weergave is van ‘ de wil van het volk’.

Maar het tweede wat mij opviel maakte nog meer indruk. Misschien wel een dozijn mensen - niet zo zeer jongere maar oudere en soms van middelbare leeftijd - kwam voor het eerst stemmen en vroeg om uitleg: 'wat moet ik precies doen met dit biljet?' Kennelijk was er meer dan ooit een reden een stem uit te brengen.

Het formatiecircus draait inmiddels op volle toeren. 'Verkenner' Edith Schippers heeft haar oriëntaties afgerond en vier partijen VVD (33 zetels), CDA en D66 (19) en GroenLinks (14) als kansrijke coalitie aangewezen. Vanaf woensdag geeft ze als formateur leiding aan de onderhandelingsgesprekken.

Er wacht nu dus een stevige formatieronde om te komen tot een coalitieakkoord waarbij vier partijen met een behoorlijk verschillend profiel hun achterban kunnen uitleggen dat zij voldoende hebben binnengehaald. Vooral als er moeilijke punten tegenover staan. Het gaat om twee progressieve partijen (D66 en GroenLinks) tegenover twee conservatieve. Daarbij zijn dan eventueel middenpartijen CDA en D66 het bindmiddel voor de flankspelers VVD en GroenLinks.

Na 15 maart had men het al snel over het motorblok. VVD, CDA en D66 als basis voor de regering. Met een vierde partij om het compleet te maken. Het motorblok als basis voor een betrouwbare auto. Maar wat zegt een motorblok over de koers? Het zal vooral van belang zijn wie er nu aan het stuur komt. Zal de gewenste vierde partij daarmee veel kunnen afdwingen? Zit die er meer voor de versiering bij als passagier? Of zit iedereen even achter het stuur, naar gelang het onderwerp?

 Met zoveel bestuurders en zoveel richtingen moet men uitkijken dat er weinig beweging in komt en er in cirkels gedraaid wordt. Maar al die angst zou wel eens onterecht kunnen zijn. De vier partijen hebben een gedeeld belang om te werken aan een stabiel huwelijk. Er is bovendien na tijden van crisis weer volop groei. En dus zijn er weer miljarden te verdelen. Daarmee kan elk van de partners haar 'punten scoren'.

Maar boven een verzameling van losse punten is het vooral belangrijk een regering te vormen die zoveel mogelijk groeperingen in de samenleving aan zich kan binden en tevreden kan stellen. Weg van de ontevredenheid die Nederland verdeelt en waar de afgelopen periode een aantal partijen, met name nieuwe spelers van hebben geprofiteerd. Als er toch over een koers gesproken kan worden, zal het daarover moeten gaan. Wat voor samenleving willen we? Welke kansen zijn er voor mensen van verschillende achtergronden? Welke rol speelt Nederland in Europa en in de wereld? Welk land laten we achter voor onze kinderen? Het vorige regeerakkoord tussen VVD en PvdA heette 'bruggen slaan'. Toen nog tussen links en rechts. En het resulteerde eerder in een (grotere) kloof en tussen veel meer stromingen. Nu zou het dus over dwarsverbanden moeten gaan. Welke coalitie er ook komt, de opdracht gaat over verbinden, niet over verdelen.

Na demenage-a-troisin 2010 van VVD en CDA met 'buitenvrouw' PVV en hetverstandshuwelijkVVD met PvdA in 2012 lijkt het dus in 2017 eenopen relatievan vier partners te worden, die naar gelang het onderwerp elkaar het hof maken. Het zal nog moeten blijken. Er staat ons in ieder geval weer een bijzondere regeerperiode te wachten. Eerst het regeerakkoord maar eens zien. Partijen hebben al aangegeven daar de tijd voor te nemen, maar wel voor de zomer klaar te zijn.

Volgende keer zal ik het hebben over een andere 'stille' dimensie van de verkiezingen: diversiteit van de volksvertegenwoordigers. Voor de verkiezingen was met name 'stem op vrouw' een thema. En met resultaat! Maar ondertussen, hoe zit het met het aantal nieuwe Nederlanders in Den Haag. En is er überhaupt nog een Surinamer in de Kamer? Lees het in mijn volgende blog.

Hartelijke groeten uit een lenteachtig en steeds warmer, maar soms nog koud kikkerland.

maurice.pahladsingh@outlook.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina