Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Jehovah’s Getuigen in de pen voor Russische geloofsgenoten

Jehovah’s Getuigen in de pen voor Russische geloofsgenoten

28/03/2017 05:03 - Ruth van der Kolk

Jehovah's Getuigen stellen hun protestbrief op die zij zullen sturen aan de Russische ambassade in Den Haag, Nederland.

Jehovah's Getuigen stellen hun protestbrief op die zij zullen sturen aan de Russische ambassade in Den Haag, Nederland. Foto: Aangeboden  

PARAMARIBO - “We zullen alle mogelijke stappen nemen om ons te verdedigen, ook juridische”, zegt Roy Zeeman vastberaden. Hij is lid van het Surinaamse Bijkantoor-comité van de Jehovah’s Getuigen. Landelijk schrijven geloofsgenoten protestbrieven aan Russische autoriteiten, onder wie president Vladimir Putin. Rusland overweegt namelijk een verbod op Jehovah’s Getuigen omdat zij een extremistische beweging zouden zijn. Naar verwachting zal het Russische Hooggerechtshof op 5 april hierover uitspraak doen.

Het Besturende Lichaam van Jehovah's Getuigen roept wereldwijd meer dan acht miljoen aanhangers op om vóór die tijd brieven te sturen naar Russische autoriteiten, om op te komen voor de 175.000 geloofsgenoten in Rusland. Suriname, hoe klein ook, laat zich daarbij niet onbetuigd.

Jehovah's Getuigen van de stad, districten en het binnenland zijn in de pen geklommen in diverse talen zoals het Sranan, Aucaans, Saramaccaans en Nederlands. "We vertellen wie we zijn, waarvoor we opkomen en vragen of de autoriteiten daar ruimte voor willen geven. Velen schrijven ook persoonlijke brieven over hun eigen ervaring en betekenis", aldus Zeeman. Kinderen en jongeren doen ook mee aan dit brievenprotest.

De Jehovah's Getuigen worden in Rusland al langere tijd onderdrukt en neergezet als een 'verderfelijke sekte'. Rusland zou ook bezwaar hebben tegen de visie van Jehovah's Getuigen omtrent de militaire dienstplicht. Zij willen zich politiek neutraal houden en mengen zich daarom niet in conflicten tussen landen. Met de brievencampagne hopen de schrijvers verschil te kunnen maken voor hun naasten. "Ook al is dit een druppel in de oceaan: we hopen dat de vrijheden van andere mensen ook gewaarborgd zullen blijven."

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen