Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Goudraffinaderij geschokt door ‘leugens’

Goudraffinaderij geschokt door ‘leugens’

21/03/2017 00:02 - Ivan Cairo

President Bouterse tijdens de eerstesteenlegging van Kaloti Suriname Mint House in maart 2013.

President Bouterse tijdens de eerstesteenlegging van Kaloti Suriname Mint House in maart 2013. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Kaloti Suriname Mint House (KSMH) is geschokt door de recente publicatie van de Amerikaanse ngo Center for a Secure Free Society (SFS) waarin de goudraffinaderij wordt weggezet als een dekmantel voor grootschalige witwaspraktijken. Ook de minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, is niet te spreken over de berichtgeving.

In de publicatie Global Dispatch van 3 maart wordt gesteld dat Suriname een 'criminele Staat' is waar drugscriminaliteit en witwassen, die op grote schaal plaatsvinden, door president Desi Bouterse worden gefaciliteerd. Zo zouden er onder het toeziend oog van het staatshoofd grote hoeveelheden cocaïne worden doorgevoerd en illegale geldstromen via de goudhandel witgewassen.

"Klinkklare leugens en verzinsels." Zo typeert Ryan Tjon Poen Gie, directeur bij KSMH, de beweringen dat het bedrijf wordt misbruikt voor witwaspraktijken. "Het is een grote schok. Ik betreur het ten zeerste, omdat je als onderneming zo transparant en eerlijk mogelijk werkt. We voldoen aan wet- en regelgeving, onze rapportages zijn prima en wanneer deze dingen worden geschreven, raak je wel even in een shock", aldus de directeur.

De zogenoemde analyse van Global Dispatch bevat volgens Tjon Poen Gie een aaneenrijging van "zoveel onwaarheden". Zaken worden geschreven "zonder te verifiëren". Een van de samenstellers van het bericht zegt medio vorig jaar een week lang in Suriname te zijn geweest en daarbij ook in de goudraffinaderij. Aangegeven wordt dat de raffinaderij fysiek niet bestaat en dat er ter plekke geen activiteiten plaatsvinden. Tjon Poen Gie: "Ik vind het erg dat ze ons zo proberen kapot te maken." De directeur stelt dat niemand van SFS ooit naar het bedrijf is geweest voor informatie. Er wordt nagegaan in hoeverre juridische stappen tegen de organisatie genomen kunnen worden.

Minister Van Dijk-Silos vindt de aantijgingen ernstig genoeg om deze onder een vergrootglas te plaatsen. "Deze beschuldigingen zijn van dien aard dat ik besloten heb eerst te laten onderzoeken of ze valide zijn. Ik heb niets van dien aard gemerkt in de afgelopen zeventien maanden dat ik minister ben", zegt ze in eerste instantie.

Wel heeft de bewindsvrouw enige reserves over de betrouwbaarheid van de bronnen waarop de analyse van Global Dispatch is gebaseerd. Ze voert aan dat de organisatie wereldwijd opereert en onder andere gebruikmaakt van informatie van ingezetenen in de desbetreffende landen. "Dit maakt het document al minder belangrijk", zegt ze


Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina