Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Mahalia Jackson zong vanuit haar tenen’

‘Mahalia Jackson zong vanuit haar tenen’

20/03/2017 16:17

‘Mahalia Jackson zong vanuit haar tenen’

 

PARAMARIBO - De Kerkentour waarin Denise Jannah eerbetoon brengt aan ‘The Queen of Gospel’ Mahalia Jackson (1911-1972) heeft haar première beleefd in de Grote Stadskerk. Het werd een throw back naar de jaren waarin de zangeres heel populair in Suriname was.

De Nationale Volksmuziekschool onder leiding van Marisa Pieplenbosch is Cynthia Mac Leod en andere instituten erkentelijk voor de geduchte inspanning om de Kerkentour mogelijk te maken in Suriname.

Tussen de gebruiken door vertelde Jannah over de bevlogen zangeres. Jackson is 61 geworden, maar leefde haar roeping waardig. "My gospel is music of hope", was de boodschap van Jackson, die wilde dat mensen moesten weten wat zij voelde voor de God in wie zij geloofde. Ze heeft de wereld rondgereisd, maar bleef ondanks haar grote bekendheid een vrouw van grote eenvoud en ze bleef liefdevol. Als zij zong dan deed zij dat met haar hele wezen. "Ze gaf echt alles, wiri ben lusu, sweti", grapte Jannah. In het videofragment 'Elijah Rock Shout Shout' kwam dit duidelijk naar voren.

Bij het betreden van de kerk wordt de bezoeker verwelkomd door krachtige muziek van de vader van Denise, Karel Zeefuik, op het pijporgel. Om zeven uur verschijnt het muziektrio Ivan Ritfeld, Walter Muringen en Asgar Koster. Na afloop van 'When the Saints' komt Denise Jannah het podium op. Ze probeert een kaars aan te maken, maar de straffe wind door de ventilator vlak boven het kaarsje, belemmert dat. Jannah sluit enkele momenten haar ogen en zingt vervolgens 'Precious Lord'.

Ze laat de ene na de andere hit uit de glorietijd van de gevierde zangeres de revue passeren. Sommige momenten weerklinkt diens diepe, krachtige stem, dan weer de signature van Jannah. De liederen lijken met grote zorg gekozen te zijn en worden afgewisseld met foto's en videobeelden op een scherm achter de zangeres. "Mahalia stond voor haar geloof en heeft door haar leefwijze en muziek haar stempel gedrukt op de gospelwereld. Ze haalde veel kracht uit het gebed en daar zong zij over."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina