Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Vorstin in een mannenwereld'

Koningin Juliana overleed 13 jaar geleden

20/03/2017 21:41 - Van onze redactie

Koningin Juliana overleed 13 jaar geleden

 

PARAMARIBO - Koningin Juliana is dertien jaar geleden op 94-jarige leeftijd overleden. Van 4 september 1948 tot en met 30 april 1980 was zij koningin van Nederland. Op 25 november 1975 ondertekende ze de onafhankelijkheidsverklaring van Suriname en hield een toespraak, waarin ze de nieuwe vriendschappelijke banden tussen Nederland en Suriname benadrukte.

In oktober 1955 reisde zij samen met haar man prins Bernard naar Suriname. Ze was de eerste Nederlandse vorstin die Suriname bezocht.  Ze was in 1943 al in het land geweest, maar toen als prinses. Het stel werd warm onthaald te Zanderij. Ook was er een feestelijke intocht in Paramaribo. Ze maakten een trip naar het binnenland met een dieseltrein en maakten een tocht over de rivier met een boot. In de in 2016 uitgekomen biografie 'Juliana, vorstin in een mannenwereld' komt naar voren dat zij haar leven soms als een kwelling ervaarde. "Ze vond dat ze het recht had zichzelf te zijn, maar een vorstin kan dat niet altijd zijn", luidt een passage.

Juliana kreeg vier dochters met prins Bernard, en was enig kind uit het huwelijk van koningin Wilhelmina en prins Hendrik. Ze was de eerste 'Oranjetelg' die aan de universiteit ging studeren. Ze schreef zich in als rechtenstudent aan de Universiteit Leiden. In 1964 ontving zij een eredoctoraat aan de Rijksuniversiteit Groningen voor haar inzet voor maatschappelijke doelen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina