Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Dienstverlening Republic Bank genormaliseerd

Dienstverlening Republic Bank genormaliseerd

20/03/2017 08:24 - Eliézer Pross

Een deel van het personeel van de Republic Bank, vrijdag tijdens de staking.

Een deel van het personeel van de Republic Bank, vrijdag tijdens de staking. Foto: Eliézer Pross  

PARAMARIBO - De Republic Bank is maandag weer normaal open nadat onder meer het hoofdkantoor door een slepend conflict tussen de directie en de bond vrijdag was gesloten. “Het dispuut ligt nu bij de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname, dus de acties zijn opgeschort”, zegt bondsvoorzitter Willy Rodriguez.

Het blijft onduidelijk wie de deuren van het hoofdkantoor dichthield. De directie beschuldigt de bond van staken, terwijl de vakorganisatie zegt dat hoewel ze van plan was in staking te gaan, het de directie is geweest die het gros van het personeel - onder wie stafleden - had buitengesloten, nog vóór openingstijd. "Ze hebben niet eens gevraagd wie wilde werken", klaagde de bondsvoorzitter.

Het probleem is een verschil van mening tussen de directie en het personeel over compensatie voor de devaluatie van 2016. De bond vindt dat de bank winst heeft geboekt in dat jaar en in staat is om het personeel een extra uitkering te geven voor de inflatie die veel hoger uitpakte dan aanvankelijk gedacht. Echter, in een persverklaring zegt de directie dat er geen schriftelijke afspraak daarover bestaat en ze daartoe dus niet verplicht is.

De directie zegt verder dat andere banken met hun vakbonden vooraf schriftelijk waren overeengekomen om in oktober 2016 de salarissen te herzien. "De Republic Bank Suriname had echter niet een dergelijke overeenkomst met de bond gesloten", schrijft Managing Director Gloria Anthony.

De bondsvoorzitter is verbaasd over deze houding. Zij zegt juist dat er een afspraak, zij het mondeling, met de bank was om te kijken welke extra compensatie andere banken hebben gegeven aan hun personeel. Die informatie is al aan de directie toegestuurd. Het overleg tussen bank en vakbond bij de Bemiddelingsraad gaat maandagavond door.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina