Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Dankzij dialysecentrum worden er veel levens gespaard'

'Dankzij dialysecentrum worden er veel levens gespaard'

20/03/2017 00:02 - Ruth van der Kolk

Tientallen patiënten kregen zaterdag een coupon van de Nierstichting.

Tientallen patiënten kregen zaterdag een coupon van de Nierstichting. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - “Mensen waren al geld aan het ophalen voor mijn begrafenis, want ze dachten dat ik het niet zou redden. Maar dankzij het werk van de Nierstichting, artsen, specialisten en de mogelijkheid tot dialyseren leef ik nog.” Dit zei nierpatiënt Ganesh Visnun tijdens de viering van het veertigjarig bestaan van de stichting, zaterdag in het gebouw van de Kamer van Koophandel en Fabrieken.

Tientallen nierpatiënten stonden stil bij wat de stichting voor hen betekent. Aan 29 van hen gaf de stichting een coupon. Voorzitter Leon Brunings: "Hiermee kunnen ze bijvoorbeeld nieuwe krukken, een nieuwe bril of een rolstoel krijgen. Ik hoop dat het leed zo wordt verzacht." De voorzitter zei dat de zorg voor nierpatiënten in de afgelopen veertig jaar flink vooruit is gegaan. De belangrijkste ontwikkeling is de komst van het Nationaal Niercentrum (NNC) in 1989. Hierdoor worden er veel levens gespaard.

Glenn Uiterloo, bedrijfsleider bij het NNC, stelt dat eerst ongeveer de helft van de chronische nierpatiënten van het NNC stierf. Dat aantal is verminderd naar 17 procent. "De technieken zijn beter ontwikkeld, de kwaliteit van de zorg is verbeterd, patiënten leven langer en het personeel is beter geschoold", voegt medisch coördinator Faroek Chhangur eraan toe. De kosten voor het dialyseren worden gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekeraar. Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting financiert de rest van de kosten.

Ondanks deze vooruitgang is er nog steeds werk aan de winkel. Het aantal nierpatiënten groeit jaarlijks en dat baart de voorzitter zorgen. "De oorzaak ligt bij de ongezonde levensstijl van mensen. Ze eten teveel, te zoet, te zout, bewegen weinig en drinken teveel alcohol." Daarom is het volgens hem hoog tijd om meer over dit probleem te praten en voorlichting te geven via bijvoorbeeld symposia. Naast preventie komt de focus nu ook te liggen op specialisatie van acute zorg. Ook worden voorzichtig de mogelijkheden voor niertransplantatie in Suriname bekeken.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina