Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 60 jaar Spike Lee in 6 films

60 jaar Spike Lee in 6 films

20/03/2017 17:36

60 jaar Spike Lee in 6 films

 

Op een dag als deze, maar dan zestig jaar geleden, werd Shelton Jackson Lee geboren, hij die later gekend zou worden als Spike Lee. De rebelse regisseur in zes sleutelfilms.

Centrale thema's in zijn oeuvre zijn racisme, geweld, morele keuzes en terechte straffen. Er wordt hem soms verweten geen sterke rollen weg te leggen voor vrouwen en ook transpersonen te vergeten in zijn strijd. Maar dat is nog niet te laat, want na 22 langspeelfilms, 10 documentaires en verschillende kortfilms, reclamespots en videoclips is de honger van deze regisseur, scenarist, acteur en producer nog lang niet gestild.

Een terugblik op zijn carrière in zes films.

She's gotta have it (1986): Een schoolvoorbeeld van de guerrillafilm. Lee slaagde erin om She's gotta have it, waarvan hij zowel scenarist, regisseur, acteur en producer is,in twaalf dagen te draaien met een zeer beperkt budget, waardoor hij zich genoodzaakt zag veel van zijn vrienden in te schakelen als cast en crew.

Do the Right Thing (1989): Met Brooklyn als setting brengt Lee hier raciale spanningen in beeld. De zomerse hitte kent de film een beklemmende sfeer toe die enkel kan uitmonden in een tragedie.

Malcolm X (1992): Wellicht Lee's meest bekende film, waarin hij het leven van de controversiële leider van de Nation of Islam beschrijft.

4 Little Girls (1996): In deze documentaire brengt Spike Lee verslag uit van de aanslagen op een Baptistenkerk in Alabama, waarbij vier Afro-Amerikaanse meisjes om het leven kwamen. Een Academy Award-nominatie voor beste documentaire was zijn deel.

25th Hour (2002): Voor deze film, die zich afspeelt in het Amerika van na 9/11 en gebaseerd is op het gelijknamige boek van David Benioff, kon Lee rekenen op Edward Norton en Philip Seymour Hoffman voor de hoofdrollen.

Chi-raq (2015): Deze moderne adaptatie van de Oud-Griekse komedie Lysistrata van Aristophanes toont het gewelddadige bendeleven in het hedendaagse Chicago, en hoe de vrouwen daar een einde aan proberen te maken door hun partners seks te ontzeggen tot er een wapenstilstand is. focus.knack.be

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina