Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Realisatie kunstdistrict Moengo steeds dichterbij

Realisatie kunstdistrict Moengo steeds dichterbij

19/03/2017 03:41 - Van onze redactie

De droom van kunstenaar Marcel Pinas om van Moengo een kunstdistrict te maken, komt steeds dichterbij.

De droom van kunstenaar Marcel Pinas om van Moengo een kunstdistrict te maken, komt steeds dichterbij. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het plan van Marcel Pinas om van Moengo een kunstdistrict te maken, koerst richting realisatie. Zaterdag onthulde Tembe Art Studio (Tas) nog twee kunstinstallaties in Moengo, wat het totaal aantal kunstwerken in de openbare ruimte brengt op 23. De twee kunstwerken zijn projecten van Yair Callender en Valerie Leersum.

De afgelopen drie maanden woonden beeldend kunstenaars Leersum en Callender in Moengo als artists-inresidence waar zij samenwerkten met jongeren in het voormalige bauxietstadje. Callender is in zijn artistieke praktijk altijd op zoek naar de samenhangende betekenis van vormen, composities en symbolen. Deze gebruikt hij als basis voor zijn werk en als een constant gebied van onderzoek. Tijdens zijn verblijf in Moengo heeft hij geprobeerd de verschillende aspecten van Moengo te vangen in sculpturen en deze in het uiteindelijke beeld bij elkaar te brengen als een soort driedimensionaal portret van de stad.

Van Leersum daarentegen maakt beelden en installaties. Hiervoor gebruikt zij objecten, tekst, audio, collages en fotografie. Haar werk gaat vaak over de vraag 'wat is thuis?', over de verhouding tussen identiteit en grond. Tijdens haar werktijd in Moengo heeft ze aan meerdere projecten gewerkt. Zo heeft ze een beeld gemaakt van twee epifytische planten. De beelden 'Bossi annanaso' en 'Dia tutu' zijn gemaakt van traditionele pangistof. Ze gaan volgens Van Leersum over de geschiedenis van Suriname, aldus het persbericht van Tas.

Bij Tas krijgen de residenten de gelegenheid binnen de specifieke context van Suriname en de cultuur van het Marowijnegebied hun werk in uitwisseling verder te ontwikkelen en te tonen. Zij ervaren daarbij dat de omstandigheden in Moengo wezenlijk verschillen van die in Paramaribo. Initiatiefnemer van Tas is de Surinaamse kunstenaar Marcel Pinas.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina