Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Praktijkbegeleiders ‘s Lands Hospitaal terug naar ‘school’

Praktijkbegeleiders ‘s Lands Hospitaal terug naar ‘school’

19/03/2017 00:02 - Van onze redactie

Praktijkbegeleiders ‘s Lands Hospitaal terug naar ‘school’

Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - “Om de vijf jaar en in feite elke drie jaar moeten verpleegkundigen terug naar het praktijklokaal, wil je de kwaliteit en veiligheid van je zorg waarborgen. Verder is het ook belangrijk dat ze laten zien of wat ze in het verleden geleerd hebben, nog steeds goed kan worden toegepast.” Dit zegt de verpleegkundige tevens onderwijskundige bij het ’s Lands Hospitaal Patricia Baumgart die, ondersteund door Shehira Kalidien, de afgelopen twee maanden 21 praktijkbegeleiders van het ziekenhuis heeft getraind.

Het bijscholen is puur in het belang van de veiligheid van de zorgvrager. De noodzaak van deskundige en bekwame praktijkbegeleiders werd door Baumgart benadrukt. De studenten moeten immers na hun opleiding in de zorginstellingen een kwaliteitsproduct aanbieden. De training was gericht op zowel technische als communicatieve vaardigheden van verpleegkundigen.

"Het is mij opgevallen dat de bekwaamheid en hygiëne bij de verpleegkundigen te wensen overlaat en dat ze zich niet bewust zijn van hun handelingen. Er is sprake van automatisme. Ze moeten ook efficiënt en doelgericht gaan werken", concludeert Kalidien, zelf ook operatiekamer praktijkbegeleider.

Volgens Baumgart zou elk ziekenhuis zijn verpleegkundig personeel regelmatig moeten bijscholen, zodat het bij de tijd blijft. Het is geen statisch beroep; er vinden steeds nieuwe ontwikkelingen plaats en daarvan moeten de beoefenaren op de hoogte zijn. Zelf laat ze zich elk jaar bijscholen en informeren over de nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied.

Ze onderstreept dat het materiaal waarmee verpleegkundigen moeten werken soms te wensen overlaat. De zorgverleners worden hierdoor beknot bij de uitoefening van hun beroep en de patiënt wordt te kort gedaan, terwijl deze de allerbeste behandeling verdient. Ze hoopt dat de regering daadwerkelijk geld vrijmaakt in het bijzonder voor de verpleegkundigen, zodat ze hun werk ook naar behoren kunnen doen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina