Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Indiase houtmarkt op de valreep veiliggesteld

Indiase houtmarkt op de valreep veiliggesteld

19/03/2017 10:03 - Van onze redactie

Indiase houtmarkt op de valreep veiliggesteld

 

PARAMARIBO - Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft de export van hout naar India op de valreep weten veilig te stellen. Volgens een bepaling uit India zou het na 31 maart niet meer mogelijk zijn om hout dat niet volgens zijn geldende regels is ontsmet, in het land te importeren.

Volgens een bepaling van 2003 dient hout dat India binnenkomt, ontsmet te zijn met methylbromide. Met dat middel worden alle schadelijke organismen waaronder insecten gedood. Er is geen vervangend middel met dezelfde werking. In Suriname wordt hout met aluminiumfosfide ontsmet. Dit houdt in dat het product na 31 maart dus niet meer geaccepteerd zou worden door India, maar het ministerie van LVV heeft dat weten te voorkomen.

Vrijdag heeft een delegatie onder leiding van minister Soeresh Algoe met de houtexporteurs over deze kwestie gesproken, meldt het ministerie in een persbericht. De Raad van Ministers heeft recent het gebruik van methylbromide door de houtexportbedrijven goedgekeurd. Volgens LVV zijn de houtexporteurs blij hiermee.

Meer dan 50 procent van de Surinaamse houtexport gaat naar India. De economische bijdrage van de houtexport naar India vertoont vanaf 2014 een stijgende trend. Toen was de economische waarde 1.7 miljoen US dollar, en het jaar daarop 10.8 miljoen US dollar en vorig jaar 15.9 miljoen US dollar. "Het ministerie zal alle vereiste maatregelen treffen voor verantwoord gebruik van methylbromide en zal daarop ook toezien zegt, minister Algoe.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina