Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • EU weert mogelijk Braziliaans vlees om schandaal

EU weert mogelijk Braziliaans vlees om schandaal

19/03/2017 14:01

EU weert mogelijk Braziliaans vlees om schandaal

 

RIO DE JANEIRO - De Europese Unie (EU) gaat mogelijk de invoer van rund- en kippenvlees stopzetten, als de Braziliaanse overheid niet kan garanderen dat het vlees aan de Europese gezondheidseisen voldoet. Dat zei EU-ambassadeur in Brazilië João Cravinho in het journaal op de televisiezender TV Globo.

Cravinho vroeg vrijdag opheldering aan het Braziliaanse ministerie van Landbouw, nadat een politieonderzoek grote misstanden in de vleessector in het land had blootgelegd. Bedorven vlees wordt gewoon verkocht of verwerkt in worst, koelcellen werken niet of zijn te warm en met mogelijk kankerverwekkende chemische toevoegingen wordt het bederf verdoezeld. Tientallen omgekochte inspecteurs van het ministerie zouden volgens de Braziliaanse Federale Politie hebben meegewerkt aan de fraude.

Zondagmiddag voert Cravinho spoedoverleg met de Braziliaanse president Michel Temer en vertegenwoordigers van het ministerie van Landbouw. ,,Brazilië is voor de EU de belangrijkste leverancier van kip en een van de belangrijkste leveranciers van rundvlees. Maar we staan nu voor een probleem dat de geloofwaardigheid van het Braziliaanse controle- en gezondheidssysteem aantast", aldus de Portugese EU-ambassadeur 

Brazilië is wereldwijd na de VS de grootste producent van rundvlees. Daarnaast is het land 's werelds grootste exporteur van rundvlees en kip. De Brazilianen exporteren naar meer dan 150 landen. De EU is de grootste afnemer van de Braziliaanse vleesindustrie. BD.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen