Registreren | Inloggen       Colofon
  •  

COLUMN: 2020

19/03/2017 12:00

In ‘Nahar miti Rahan’ houden journalist Stuart Rahan en kunstenaar Kurt Nahar om en om een wekelijkse tweespraak met elkaar met betrekking tot de moorden van 8 december 1982. Rahan was destijds twintig jaar en Nahar tien jaar. Vandaag schrijft Nahar.

In ‘Nahar miti Rahan’ houden journalist Stuart Rahan en kunstenaar Kurt Nahar om en om een wekelijkse tweespraak met elkaar met betrekking tot de moorden van 8 december 1982. Rahan was destijds twintig jaar en Nahar tien jaar. Vandaag schrijft Nahar.  

Ai Stuart, de procureur-generaal leidt aan selectief geheugenverlies. Hij moet maar uitvoeren wat hem door de president wordt opgedragen. De liters kokosolie in zijn kapsel zorgen ervoor dat de boter op zijn hoofd niet makkelijk vast blijft plakken. Hij weet bliksemsgoed dat de meest staatsgevaarlijke in deze hele kwestie de opdrachtgever zelf is.

Ja Stuart, over Ruben Rozendaal kan ik kort zijn. Ik heb hem als Facebook-vriend toegelaten omdat hij een van de weinigen is die sinds het begin van het proces heeft gezegd dat er berechting moet plaatsvinden. Hij is de enige van de Groep van Zestien die het drama niet stilzwijgend wil meenemen in zijn graf. En je weet: Facebook-vrienden zijn heel wat anders dan vrienden voor het leven.

Oh mijn God Stuart, ik schreeuw het uit: "2020, o esi yu kan kome, o snel?" Onze economie is een ander gegeven dat een langzame marteldood sterft. Altijd als Desi Bouterse aan de macht is, is zijn onzichtbare tweelingbroer heel dichtbij in de buurt. Elke keer, ook in de tachtiger jaren, overspoelden drugstransporten ons geliefd land. We zijn weer eens erg in de spotlight gebracht bij de DEA, de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst. Zijn onzichtbare tweelingbroer draagt dezelfde initialen D.B. maar is meer bekend als Drugs Baron. Je hoort hem nooit en ziet hem nooit. Maar vergis je niet, hij is er.

Altijd onder Bouterse zakt het land nog dieper in het ravijn. Onze BB-plus rating is verder gedevalueerd en is nu een BB-min rating geworden. En toch komt onze Dubai-dromer André Misiekaba ons met zijn droge paarse ogen voor de gek houden dat het goed komt met Suriname. Weet je Stuart, als ik de absolute macht had (is mijn ultieme jongensdroom!) dan had ik hem zijn gouden tand uit de mond getrokken en hem vijf maal een harde baka ede klap gegeven. Een ander uit het kamp van Bouterse, Winston Caldeira zou in een nieuw debat Surinamers komen wijsmaken dat BB-min meer inhoudt en dat vanwege de precaire wereldcrisis onze Bruine Bonen-special voorlopig zonder zoutvlees wordt opgediend.

Ja Stuart, Holi Phagwa is achter de rug maar bijna niemand is meer holy hier in Suriname. Met de uitspraak van de rechter in het onderwijsdispuut tussen de Bond van Leraren en ALS onder leiding van Wilgo Valies tegenover de Staat, weet ik niet hoe we er nu voor staan. Met een gezond verstand willen de rechters nooit het grootste onrecht in ons land veroordelen maar veroordelen nu in zijn naam de rechtvaardigen.

Gelukkig is er een beetje licht in de tunnel. Onze eens zo gevreesde revoleider is nu bezig met een verzoeningstoer. Hij kon bisschop Karel Choennie voor alles uitmaken toen hij nog de voorganger was tijdens herdenkingsdiensten. Nu wil hij stiekem op de schoot van onze geestelijk leider warmte ontvangen voor een smeekbede om verzoening. Ook voor Desi geldt eerst berechting en dan zien we verder. Zolang die gifbeker niet helemaal is leeggedronken, zal bisschop Choennie hem zijn zegen ontzeggen in zijn zoektocht naar verzoening. Wat dat betreft Stuart, is de tunnel van Desiré Delano Bouterse nog behoorlijk donker.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina