Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Chuck Berry (90) overleden

Chuck Berry (90) overleden

19/03/2017 09:07

Chuck Berry (90) overleden

Foto: AP Archief / Peter Klaunzer/Keystone  

Rock-'n-roll-legende Chuck Berry is op 90-jarige leeftijd overleden. De muzikant werd door hulpverleners na een telefoontje bewusteloos gevonden in een huis in Missouri. Reanimatie baatte niet, meldde de lokale politie in een verklaring op Facebook.

"We moeten helaas bevestigen dat Edward Anderson Berry Sr., beter bekend als de legendarische muzikant Chuck Berry, is overleden", aldus de politie in St. Charles County, dat vlak buiten St. Louis ligt. Over de doodsoorzaak is nog niets bekendgemaakt.

Charles Edward Anderson Berry was een van de beroemdste muzikanten uit het rock-'n-rol-tijdperk. Hij had onder andere hits als Johnny B. Goode, Maybellene en Roll over Beethoven. Berry trad tijdens zijn loopbaan ook meerdere keren op in Nederland. Dat deed hij onder meer in 2008, tijdens een Europese tournee.

De artiest zorgde op zijn negentigste verjaardag nog voor een verrassing door aan te kondigen in 2017 met een nieuw album te komen. Het zou de eerste keer in 38 jaar zijn dat een nieuwe plaat van Berry zou verschijnen. Het album CHUCK was bedoeld als eerbetoon aan zijn vrouw Themetta Berry, met wie de artiest 68 jaar was getrouwd.

De dood van Berry lokt emotionele reacties uit binnen de muziekwereld, die Berry ziet als een van de grondleggers van het rockgenre. De Britse rockgroep The Rolling Stones noemt Berry een "echte pionier van de rock-'n-rol, die een enorme invloed had op ons". "Chuck was niet enkel een briljante gitarist, zanger en performer, maar hij was vooral een ervaren vakman als songwriter. Zijn nummers zullen eeuwig blijven leven", aldus The Rolling Stones in een verklaring. Rolling Stones-gitarist Ron Wood tweette bovendien dat "met het overlijden van Chuck Berry een einde komt aan een tijdperk. Hij was een van de besten en mijn inspiratie, een echt karakter."

"Chuck Berry liet blues en swing in elkaar opgaan in het fenomeen van de vroege rock-'n-rol. In de muziekwereld wierp hij een van de langste schaduwen. Bedankt Chuck", schrijven The Jacksons op Twitter.  Rod Stewart twitterde: "Het begon allemaal met Chuck Berry. Hij inspireerde ons allen. Het eerste album dat ik kocht was Chucks 'Live at the Tivoli' en ik was voor altijd veranderd.''

Het is slechts een greep uit de vele eerbetonen aan Berry. Ook Lenny Kravitz, Tom Fletcher van McFly, Slash van Guns N' Roses, David Coverdale van Whitesnake, Charlie Daniels en Nikki Sixx van Mötley Crüe drukten hun bewondering en hun droefenis uit, en dat lijstje zal ongetwijfeld nog veel langer worden.

Telegraaf.nl/AD.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina