Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Geen malversaties of geknoei met statistieken’

‘Geen malversaties of geknoei met statistieken’

18/03/2017 08:54 - Eliézer Pross

Iwan Sno, algemeen directeur van het ABS, donderdagavond tijdens een confrontatie/debat met econoom Anand Biharie.

Iwan Sno, algemeen directeur van het ABS, donderdagavond tijdens een confrontatie/debat met econoom Anand Biharie. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Er vinden geen malversaties plaats bij het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) in opdracht van de overheid en cijfers worden niet vervalst om prijsstijgingen minder erg te doen lijken. “Wij hebben te veel te verliezen en zouden daarom nooit daaraan beginnen.” Dit benadrukte Iwan Sno, algemeen directeur van het ABS, donderdagavond tijdens een confrontatie/debat met de econoom Anand Biharie, over diens beschuldigingen aan het adres van het instituut.

Het initiatief daarvoor was van het ABS zelf uitgegaan na uitspraken van Biharie tijdens een lezing van de discussiegroep Kennis Kring. Enkele mediahuizen hebben vorige week de nogal scherpe beschuldigingen gepubliceerd. Sno haalde in eerste instantie fel uit in een advertentie waarin hij "iedereen" die beweert dat de inflatie- en economische metingen (bbp) van het ABS vervalst zijn of verkeerd worden opgesteld, "een leugenaar of ondeskundig" noemt.

Biharie ging in op de uitnodiging voor een publiek debat donderdagavond en beargumenteerde "op basis van gangbare economische principes" dat de bbp-cijfers (totale waarde van de economie) van het ABS, noch de inflatie metingen kunnen kloppen. Deze zouden geen juiste weergave kunnen zijn van de werkelijkheid die veel erger is dan het ABS en de overheid doen voorkomen.

Sno bewees tijdens het debat dat de cijfers die Biharie heeft gebruikt niet afkomstig zijn van het ABS. Biharie zei op zijn beurt dat de door hem gepresenteerde cijfers afkomstig zijn uit de Financiële Nota voor 2017 van het ministerie van Financiën en van de Centrale Bank van Suriname. Op basis hiervan vindt hij dat het ABS zou moeten aangeven dat het de overheid is die met de cijfers knoeit.

De ABS-directeur wil die bewering eerst uitzoeken alvorens zich uit te spreken, maar verzekerde de Ware Tijd achteraf dat Biharie de cijfers anders heeft vertaald dan hij had gemoeten. Ook de voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), Winston Ramautarsing, distantieerde zich van de uitspraken van Biharie en de mediaberichten, waarin gesteld werd dat Suriname "reeds failliet" zou zijn. Hij benadrukte ook dat Biharie geen lid is van de VES.

Ter verdediging van Biharie onderstreepte de Kennis Kring in een verklaring dat hij "goed heeft onderbouwd" waarom er getwijfeld wordt aan cijfers van officiële instanties. De Kennis Kring veroordeelde de felle reactie van het ABS.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina