Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Planmatig beleid ontbreekt

COMMENTAAR: Planmatig beleid ontbreekt

18/03/2017 12:00 - Van onze redactie

COMMENTAAR: Planmatig beleid ontbreekt

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - NAARMATE DE ECONOMISCHE crisis voortduurt, wordt het duidelijker dat de recessie in alle lagen van de samenleving en het bedrijfsleven doordringt. Toen in november 2015 de Surinaamse dollar werd gedevalueerd en de koers daarna stelselmatig omhoog begon te gaan werden alle consumenten daar de dupe van. Alles werd duurder.

Voor veel burgers en ondernemers die aflossingen op leningen, hypotheken, autoaankopen en huur van woningen en bedrijfspanden in vreemde valuta moesten voldoen, kwam de klap dubbel zo hard aan. Winkels, waaronder Chinese supermarkten, sloten de deuren omdat de omzet niet meer rendabel was en ze ook regelmatig slachtoffer werden van gewelddadige berovingen. Winkeldiefstal nam volgens hen hand over hand toe. Sommige winkeliers die er hier de brui aan hebben gegeven zijn naar Guyana uitgeweken. Volgens mediaberichten daar komen er per maand gemiddeld vijftig Chinese winkels bij die eerder in Suriname opereerden.

Ook het bankwezen werd niet bespaard. De ene bank werd harder getroffen dan de andere, getuige de situatie bij De Surinaamsche Bank. Niet alleen door vermoedelijk verkeerde beleidsbeslissingen kwam deze instelling in grote problemen, maar ook omdat die de grootste particuliere bank van het land is en een groot deel van de kredietportefeuille van de samenleving beheert. Daarnaast heeft ook de Centrale Bank van Suriname als toezichthouder schromelijk gefaald. Deze week zei FinaBank-directeur Ebelien Frangie dat de devaluatie een enorme klap is geweest voor alle bankinstellingen. Met kunst en vliegwerk heeft het bankwezen zich staande gehouden.

Terwijl de crisis om zich heen grijpt en er nog geen tekenen van herstel te zien zijn, blijven adequate maatregelen van de regering uit. Tijdens een persconferentie deze week zei president Bouterse dat er alles aan gedaan wordt om de koers te beheersen. In dat kader heeft de minister van Financiën in Venezuela afspraken gemaakt over de energierekening van Suriname die zwaar drukt op de schaarse valutavoorraad. Concrete plannen en beleidsmaatregelen hoe de regering de situatie wil beteugelen en de verdiencapaciteit van het land vergroten kon het staatshoofd niet aangeven.

Effect van het crisisplan dat het parlement vorig jaar goedkeurde is vooralsnog niet te merken voor brede lagen van de samenleving. Intussen wacht De Nationale Assemblee al maanden op het Ontwikkelingsplan 2017-2021 om te kunnen beginnen met de begrotingsbehandeling 2017. Het heeft er veel van dat de zaak op zijn beloop wordt gelaten in de hoop dat de situatie in de tussentijd herstelt. Zo wordt een land niet bestuurd.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina