Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Advocaten willen vrijspraak voor verdachten Surinaams coketransport

Advocaten willen vrijspraak voor verdachten Surinaams coketransport

18/03/2017 19:08

Advocaten willen vrijspraak voor verdachten Surinaams coketransport

 

ROTTERDAM - De advocaten van de vier verdachten in de zaak van cokeboot Zeeland stellen dat justitie niet heeft bewezen of en zo ja welke rol zij afzonderlijk hebben gespeeld. Zij vroegen donderdag tijdens de behandeling van de rechtszaak in Rotterdam vrijspraak voor hun cliënten. Dit melden Nederlandse media.

De mannen worden beschuldigd van het smokkelen van 1.075 kilo cocaïne uit Suriname met een straatwaarde 25 tot 30 miljoen euro. De drugs zouden in januari vorig jaar voor de Belgische kust zijn overgeladen van de sleepboot Marian V op de sportvisboot Zeeland. De Marian V was in december 2015 vanuit Paramaribo vertrokken. Na het overladen, in bijzonder zwaar weer, raakte de schroef van de Zeeland onklaar en moest de schipper de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij te hulp roepen.

De reddingsactie had plaats in een vliegende storm, maar de Zeeland bleef stuurloos op zee achter en spoelde de volgende ochtend aan op het strand bij Cadzand-Bad. Bij inspectie van de boot vonden politie en douane de pakketten coke. Het enige dat volgens de raadslieden vaststaat, is dat de mannen 's ochtends zijn uitgevaren en dat ze zijn gered.

Twee opvarenden van de Marian V hebben verklaard dat zij met de sleper van Suriname naar Europa waren gevaren en dat voor de Belgische kust pakketten met een kraan werden overgeladen op de Zeeland. Ze zouden twee mannen aan het dek van de Zeeland hebben gezien. Het was donker en bijzonder slecht weer. Volgens de raadslieden is niet met zekerheid vast komen te staan wie dat waren.

De officier van justitie stelde woensdag dat alle vier mannen wel bij de smokkel betrokken moesten zijn. Daar gingen de raadslieden niet mee akkoord. De redenering 'je was erbij, dus je bent erbij' is in deze zaak veel te kort door de bocht, vinden ze. De vier mannen hebben zich tijdens de behandeling van de zaak beroepen op hun zwijgrecht. Tegen de vier werd zes tot tien jaar gevangenisstraf geëist. De uitspraak is op 20 april.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina