Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • UPDATE: Opkomst verkiezingen Nederland uiteindelijk 80,8 procent

UPDATE: Opkomst verkiezingen Nederland uiteindelijk 80,8 procent

17/03/2017 12:37

UPDATE: Opkomst verkiezingen Nederland uiteindelijk 80,8 procent

Foto: AP  

DEN HAAG - Met 99,9 procent van de stemmen geteld is de opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen woensdag uitgekomen op 80,8 procent. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van de Verkiezingsdienst van het ANP. Van drie gemeenten ontbreekt nog een volledige telling.

Van de bijna 13 miljoen kiesgerechtigden hebben er ruim 10,4 miljoen een geldige stem uitgebracht. Een kleine 29.000 van die 13 miljoen stemden ongeldig en bijna 15.000 blanco. Bij de vorige Kamerverkiezingen in 2012 lag de opkomst op 74,6 procent.

Tijdens de verkiezingsdag zelf was al duidelijk dat veel mensen hun stem uit wilden brengen. De opkomstpercentages lagen ook gedurende de dag al hoger dan in 2012.

Op sommige plaatsen was er zelfs sprake van een tekort aan stembiljetten. Enkele gemeenten lieten woensdag daarom in het laatste uur nog nieuwe biljetten aanrukken. In Nijmegen liep de situatie zelfs zo uit de hand dat de gemeente besloot om de stembureaus tot 23.00 uur open te houden.

Dat besluit werd later weer ingetrokken omdat dit in strijd is met de regels van de Kiesraad, die officieel gaat over de procedures van het stemmen. Nu.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina