Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Grote schaakspel Nederlandse fracties begonnen

Grote schaakspel Nederlandse fracties begonnen

17/03/2017 13:55

Grote schaakspel Nederlandse fracties begonnen

Foto: AP  

DEN HAAG - Na een kort nachtje vol adrenaline, komen de fracties van de partijen vanochtend alweer bijeen in de Tweede Kamer om de eerste balans op te maken. Winnaars en verliezers druppelen de dag na de verkiezingen het gebouw van de Tweede Kamer binnen. VVD-lijsttrekker Mark Rutte is door zijn collega’s met luid applaus ontvangen in de vergaderzaal van de liberalen.

Alle partijen houden vandaag hun eerste fractievergadering. Later vandaag beginnen de eerste voorbereidingen voor de formatie. Bij de PvdA overheerst verdriet. Voorman Lodewijk Asscher liet weten dat een rol in de oppositie voor de hand ligt.

"Op ons ligt de zware verantwoordelijkheid voor de toekomst van de sociaaldemocratie", zegt Asscher. Vanaf de zijlijn haalt partijprominent Bram Peper hard uit. Hij vindt dat partijvoorzitter Hans Spekman moet aftreden. Ook over de lijsttrekker doet de voormalige burgemeester van Rotterdam een duit in het zakje: "Asscher heeft broedermoord gepleegd op Samsom."

Bij D66 drinken ze om elf uur 's ochtends al champagne. De partij boekte een forse overwinning. Alexander Pechtold, hopend op een rol in het kabinet, houdt de kaarten nog op de borst: "We gaan nu eerst luisteren naar de VVD."

Op de fractiekamer van het CDA begon de vergadering zonder het Wilhelmus, maar wel met koffie én gebak. CDA-leider Sybrand Buma hoeft naar eigen zeggen niet per se in de regering, maar vindt wel dat zijn partij aan de beurt is om verantwoordelijkheid te nemen. "Wij zijn alleen niet de stopverf van het kabinet." Telegraaf.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina