Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • VHB eist politieonderzoek ‘corruptie’ Melkcentrale

VHB eist politieonderzoek ‘corruptie’ Melkcentrale

16/03/2017 08:00 - Aidy Pinas-Agodeba

VHB eist politieonderzoek ‘corruptie’ Melkcentrale

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De Veehoudersbond Suriname (VHB) eist een politieonderzoek bij de Melkcentrale (MCP) om de vermeende corruptie daar bloot te leggen. De VHB heeft dinsdag samen met de directeur, raad van commissarissen en het hoofd Financiële Dienst van het bedrijf en de minister van Landbouw Veeteelt en Visserij om de tafel gezeten hierover. Ook de Vereniging van Surinaamse Melkboeren (VSMB) was er bij. “Het was niet rooskleurig ”, zegt de voorzitter van de VHB, Mukesh Ramlagan aan de krant. Het onderzoek moet volgens hem liever vandaag dan morgen plaatsvinden.

De voorzitter van de VSMB, Edmond Blufpand echter heeft een 'positief' gevoel over het verloop van het gesprek. De aanpassing van de prijs voor rauwe melk en de keuring van melk door de Melkcentrale genieten voor zijn organisatie prioriteit. "We hebben dinsdag hierover gesproken en er is een commissie waarmee onderhandeld wordt. Wij verkeren niet in een conflictsituatie." Blufpand zegt niet op de hoogte te zijn van corruptie bij MCP.

Ramlagan zegt informatie te hebben dat personen bij het bedrijf zich verrijken en daarmee de onderneming te gronde richten. Hij vraagt zich af hoe het mogelijk is dat de opkoop van rauwe melk door MCP per dag is gedaald van 27.000 liter in het verleden, naar 7.000 liter. Volgens hem wordt voor melkproductie slechts veertig procent rauwe melk gebruikt, die wordt aangevuld met melkpoeder en dat keurt zijn vereniging af.

Boeren hebben volgens Ramlagan informatie van betrouwbare bronnen dat de directeur van MCP melkpoeder koopt die gesmokkeld is en daarbij bonnen valselijk opmaakt. De VHB-voorzitter beschuldigt het bedrijf ook melk en melkproducten aan winkels te leveren onder afgifte van vervalste bonnen en hiervoor zou er bewijsmateriaal zijn. Nergens op de bonnen staat dat het melk van MCP is en de goederen zijn in Amerikaanse dollars geprijsd. 

Minister Soeresh Algoe zegt hierover dat de MCP met distributeurs samenwerkt. Als zij producten afleveren zal de afnemer automatisch geen bon van de MCP krijgen. De directeur van dit bedrijf, Dew Sitaram is kort over de beschuldigingen: "Ik heb dinsdag alle vragen naar tevredenheid van de aandeelhouders beantwoord. Ik wil benadrukken dat er meerdere bonden zijn die de boeren vertegenwoordigen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina