Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • UPDATE: VVD wint Nederlandse verkiezingen

UPDATE: VVD wint Nederlandse verkiezingen

16/03/2017 06:34

UPDATE: VVD wint Nederlandse verkiezingen

Foto: AP  

AMSTERDAM - De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) van premier Mark Rutte heeft voor de derde keer op rij de Tweede Kamerverkiezingen gewonnen. De liberalen krijgen 33 zetels na het tellen van het merendeel van de stemmen. De Partij voor de Vrijheid (PVV) volgt met twintig zetels. Huidig coalitiepartner Partij van de Arbeid (PvdA) lijdt een historische nederlaag.

Christen-Democratisch Appèl (CDA) en de Politieke Partij Democraten 66 (D66) krijgen bij de huidige uitslag beiden negentien zetels in de Kamer, maar liggen daarbij niet ver van de PVV. Met name het CDA en in mindere mate D66, lijken nog kans te maken om net als de PVV uit te komen op twintig zetels, omdat de stemmen nog niet in alle gemeenten zijn geteld. Ook hebben verscheidene gemeenten, waaronder Amsterdam, Den Haag en Utrecht voorlopige uitslagen doorgegeven aan persbureau ANP. In die gemeenten zijn nog niet 100 procent van de stemmen geteld.

In de nacht van woensdag op donderdag was het ook lange tijd een nek-aan-nekrace voor de PVV van Geert Wilders, het CDA van Sybrand Buma en D66 van Alexander Pechtold, waarbij de partijen regelmatig stuivertje wisselden. Voor de VVD is de overwinning evenwel een nederlaag. De partij verliest acht zetels, maar blijft de grootste van Nederland.

De opkomst bij deze Tweede Kamerverkiezingen is net iets boven de 80 procent uitgekomen (80,2 procent). Dat blijkt donderdagochtend rond half tien (Nederlandse tijd) uur uit cijfers van de Verkiezingsdienst van het ANP, na telling van 96,2 procent van de stemmen. Bij de vorige Kamerverkiezingen in 2012 lag de opkomst op een kleine 74,6 procent.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina