Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • UPDATE: Uitslag verkiezing Nederland onveranderd

UPDATE: Uitslag verkiezing Nederland blijft onveranderd

16/03/2017 13:01

Aankomende Tweede Kamerleden ontmoeten elkaar na een spannende verkiezingsstrijd.

Aankomende Tweede Kamerleden ontmoeten elkaar na een spannende verkiezingsstrijd. Foto: AP  

AMSTERDAM - De stemmen van de Tweede Kamerverkiezingen van alle 388 Nederlandse gemeenten zijn donderdagmiddag geteld. Desondanks is de uitslag niet veranderd ten opzichte van eerder op de dag. Dat betekent dat de Volkspartij voor Vrijheid (VVD) 33 zetels heeft, gevolgd door de Partij voor de vrijheid (PVV) met twintig zetels. CDA en D66 volgen beide met negentien zetels

Voor die laatste betekent de uitslag een historisch verlies, GroenLinks kent juist de grootste overwinning sinds de oprichting in 1990. Er zijn ook nieuwkomers. Denk, de partij van de oud-PvdA'er Tunahan Kuzu, haalt drie zetels. In de steden Rotterdam en Den Haag is Denk zelfs groter dan de Partij van de Arbeid (PvdA).

Thierry Baudet komt met Forum voor Democratie met twee man in de Kamer. Met de uitslag kan er ook worden gekeken naar de mogelijke coalities. Er wordt in de wandelgangen al gesproken van een zogenaamd 'motorblok' van VVD, CDA en D66. Die drie partijen hebben in beide Kamers alleen geen meerderheid. Met GroenLinks of de ChristenUnie is daar wel sprake van. Demissionair minster Edith Schippers gaat de mogelijkheden onderzoeken. Nu.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina