Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Presidentiële commissie Alcoa nog niet op één lijn

Presidentiële commissie Alcoa nog niet op één lijn

16/03/2017 14:52 - Ivan Cairo

Presidentiële commissie Alcoa niet op één lijn

De Afobakka-waterkrachtcentrale in Brokopondo.  

PARAMARIBO - De onderhandelingscommissie die besprekingen voert met multinational Alcoa is in feite klaar met haar werk, maar nog niet alle commissieleden zitten over de uitkomst op één lijn. Dat zei president Desi Bouterse woensdag tijdens een persconferentie. Het staatshoofd merkte op dat er aanvankelijk veel vragen zijn gesteld over de intentieverklaring die met Alcoa was getekend in 2015.

De vraagtekens werden volgens hem geplaatst omdat personen niet wilden inzien dat deze overeenkomst geen verstrekkende financieel-economische voor Suriname zou hebben wanneer wordt overgegaan tot ondertekening van de definitieve overeenkomst. De gewraakte Memorandum of Understanding werd door het totale parlement afgewezen, waardoor de regering genoodzaakt was deze in te trekken.

Bouterse zegt dat de rimpels die nog in de onderhandelingscommissie zijn gladgestreken moeten worden. Onlangs ging een assembleevergadering over de Suralco/Alcoa-kwestie niet door omdat oppositieleden er op stonden dat de president zelf mededelingen doet aan het college. Besloten werd dat de speciale assembleecommissie die zich buigt over deze zaak zich zal laten blijven informeren en verslag doen aan het parlement. Wanneer de president gereed zal zijn om over Suralco/Alcoa verantwoording af te leggen in het parlement, is vooralsnog onduidelijk.

De Nationale Assemblee, met in de spits voorzitter Jennifer Geerlings-Simons, is van mening dat aangezien Suralco al haar bauxietactiviteiten in Suriname heeft beëindigd, defacto de Brokopondo-overeenkomst waarop die bedrijfsactiviteiten wettelijk gestoeld zijn teneinde is gekomen. Een direct gevolg daarvan is dat de Afobaka-waterkrachtcentrale onmiddellijk en gratis in een goed functionerende staat aan Suriname dient te worden overgedragen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina