Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ECDC waarschuwt voor toename gele koorts in Zuid-Amerika

ECDC waarschuwt voor toename gele koorts in Zuid-Amerika

16/03/2017 13:35 - Terence Oosterwolde

Inenten tegen gele koorts wordt aangeraden aan mensen die naar Zuid-Amerika reizen.

Inenten tegen gele koorts wordt aangeraden aan mensen die naar Zuid-Amerika reizen. Foto: Plus55  

PARAMARIBO - Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) heeft een waarschuwing doen uitgaan over de toename van gele koorts in Zuid-Amerika. De instantie, die als taak heeft het opsporen, beoordelen en verspreiden van informatie over aanwezige en opkomende risico's voor de menselijke gezondheid, maakt onder meer gewag van de Nederlandse toerist bij wie gele koorts werd vastgesteld na terugkeer uit Suriname.

Volgens ECDC is het jongste geval het vierde onder Europeanen die de afgelopen acht maanden zijn gereisd naar Zuid-Amerika. De Nederlandse toerist zou tussen februari en maart in Suriname hebben vertoefd. De zaak werd op 9 maart gemeld aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De drie anderen gevallen betroffen twee Franse burgers die Peru hadden bezocht en een Deen die in Bolivia ziek werd na een bezoek aan gele koortsgebied in het Amazonebekken.

Volgens ECDC betekenen deze vier gevallen een dramatische toename in reisgerelateerde gele koorts aangezien tussen 1999 en 2016 er slechts vier zaken waren gemeld in de Europese Unie. Om die reden wordt opgeroepen tot extra alertheid. Het voorstel wordt gedaan dat iedereen vanaf negen maanden oud die naar Brazilië en andere delen van Zuid-Amerika reist zich laat inenten tegen gele koorts.

Anthony Fauci, directeur van het Amerikaanse nationaal instituut voor allergieën en besmettelijke ziekten, waarschuwde vorige week in het New England Journal of Medicine dat in dichtbevolkte gebieden gele koorts heel snel kan uitgroeien tot een epidemie zoals met zika gebeurde.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina