Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Besluiteloosheid regering funest

Besluiteloosheid regering funest

16/03/2017 09:03 - Eliézer Pross

Besluiteloosheid regering funest

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De regering laat niet merken dat ze proactief aan het handelen is in de kwestie Alcoa/Suralco, en dat roept vraagtekens op over mogelijke geheime belangen. "Elke dag dat je wacht versterkt de Alcoa haar positie", waarschuwt een kritische Viren Ajodhia, energie- en mijnbouwdeskundige, in gesprek met de Ware Tijd.

De regering had namelijk aan het parlement beloofd dat ze uiterlijk deze maand meerdere voorstellen naar het parlement zou sturen om een definitief besluit te nemen over de toekomst van de bauxietsector. De president had in een bijzondere DNA-vergadering eind februari tekst en uitleg moeten geven over de stand van zaken. Deze bijeenkomst werd echter vroegtijdig beëindigd, omdat hij zich was gaan oriënteren in de overstroomde gebieden in het achterland.

Wendel Asadang, voorzitter van de bijzondere parlementaire commissie die toezicht moet houden op de kwestie Suralco/Alcoa, geeft toe dat het "erop kan lijken" dat zaken te lang op zich laten wachten. Hij geeft echter het voordeel van de twijfel aan de regering. "Het kan veel tijd in beslag nemen als het om onderhandelingen gaat. Er moeten meestal meerdere gesprekken over en weer worden gevoerd."

Ajodhia wijst erop dat deze kwestie al anderhalf jaar voortsleept, terwijl vertegenwoordigers van de multinational recentelijk nog aangaven dat de afspraken die zij met de regering hebben lopen nog van kracht zijn, doelend op de 'Memorandum of understanding' van 2015. Maar het parlement heeft deze gewraakte intentieverklaring volledig verworpen.

Asadang is minder bezorgd: "Een multinational kan niet zomaar vertrekken. Ze heeft verplichtingen die ze nog moeten nakomen, zoals opruimings- en herstelwerkzaamheden. Dat maakt dat er nog ruimte is om te onderhandelen. Ook al zou ze weg zijn, er zijn manieren om zaken weer aan de orde te stellen."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina