Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • UPDATE: Exitpoll 'VVD weer de grootste'

UPDATE: Exitpoll 'VVD weer de grootste'

15/03/2017 18:07 - Van onze redactie

UPDATE: VVD weer de grootste, historisch verlies PvdA

Foto: AP  

AMSTERDAM - Volgens de definitieve exitpoll van bureau Ipsos wordt de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) veruit de grootste partij, met 31 zetels. De Partij voor de Vrijheid (PVV), Christen-Democratisch Appèl (CDA) en Politieke Partij Democraten 66 (D66) krijgen er allemaal negentien in deze exitpoll, die in opdracht van NOS en RTL is gemaakt. GroenLinks wint flink en komt op zestien zetels. De SP komt op veertien. De PvdA noteert een historisch verlies en komt volgens Ipsos op negentien zetels in de Tweede Kamer.

Denk en het Forum voor Democratie komen voor het eerst in de Kamer, volgens Ipsos met respectievelijk drie en twee zetels. VNL, GeenPeil en de Piratenpartij haalden niet voldoende stemmen voor een zetel.

De VVD blijft de grootste, maar verliest wel tien zetels. Toch haalt de partij veel meer zetels dan in de laatste peilingen. Volgens Dominique van der Heyde lijkt het er op dat de diplomatieke ruzie met Turkije een vliegwieleffect heeft gehad voor de VVD.

Het verlies voor de PvdA is historisch. Nog nooit hadden de sociaal-democraten zo weinig zetels in de Tweede Kamer. De SP verliest opnieuw, net als vijf jaar geleden. De partij van Roemer gaat van vijftien naar veertien zetels.

De grootste winst is voor GroenLinks. Het aantal zetels van die partij is verviervoudigd van vier naar zestien zetels. De PVV, lang gezien als de uitdager van de VVD, wint volgens de exitpoll vier zetels en komt op negentien. Dat is net zo veel als CDA en D66, die ook zetels hebben gewonnen. De exitpoll is gebaseerd op peilingen bij veertig stembureaus in het hele land die met elkaar representatief zijn voor de hele uitslag.

In Suriname konden stemgerechtigden vanaf drie uur stemmen bij de Nederlandse ambassade. Volgens ambassadeur Ernst Noorman is het onduidelijk hoeveel mensen dat exact zijn. 

Lees ook: Verkiezingen in Nederland - Droevige oogst

 

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina