Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • UPDATE: Tussentijdse peiling VVD grootste Nederlandse partij

UPDATE: Tussentijdse peiling VVD grootste Nederlandse partij

15/03/2017 17:26

UPDATE: Tussentijdse peiling VVD grootste Nederlandse partij

Foto: AP  

AMSTERDAM - Volgens de zogenoemde exitpoll van bureau Ipsos, gemaakt in opdracht van NOS en RTL, wordt de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) veruit de grootste politieke partij, met 31 zetels. De Partij voor de Vrijheid (PVV), Christen-Democratisch Appèl (CDA) en Politieke Partij Democraten 66 (D66) krijgen er allemaal negentien in deze exitpoll.

GroenLinks wint flink en komt op zestien zetels. De Sociale Partij (SP) komt op veertien. De Partij van de Arbeid (PvdA) noteert een historisch verlies en komt volgens Ipsos op negentien zetels in de Tweede Kamer.

De opkomst komt volgens de exitpoll fors hoger uit dan vijf jaar geleden: 81 procent. In 2012 kwam 74,6 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus.De exitpoll is gebaseerd op peilingen bij veertig stembureaus die met elkaar representatief zijn voor de hele uitslag. Deze exitpoll schetst het beeld tot half negen 's avonds (lokale tijd). Om half tien komt Ipsos met een update, gebaseerd op de metingen tot het sluiten van de stembureau's.

Lees ook: Verkiezingen in Nederland - Droevige oogst

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina