Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • UPDATE: Opkomst verkiezingen gestegen naar 43 procent

UPDATE: Opkomst verkiezingen gestegen naar 43 procent

15/03/2017 14:05

UPDATE: Opkomst Nederlandse verkiezingen fors hoger

Foto: AP  

AMSTERDAM - De opkomst van de Tweede Kamerverkiezingen is woensdag fors hoger dan vier jaar geleden. Omstreeks kwart voor vier uur had 43 procent van de kiesgerechtigden gestemd. De cijfers zijn afkomstig van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS en RTL . In 2012 lag het opkomstpercentage op dat tijdstip op 37 procent. Uiteindelijk ging destijds 74,6 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus, dat waren 9,4 miljoen van de 12,7 miljoen mensen die mochten stemmen.

Het onderzoek van Ipsos op woensdag is gebaseerd op eigen peilingen bij 43 geselecteerde stemlokalen, verspreid over heel Nederland. Daar wordt iedereen geteld die komt stemmen. De hogere opkomst is bij veel stembureaus te merken, waar het drukker is dan bij de vorige verkiezingen. Met name op de treinstations was het woensdagmorgen drukker dan normaal. Op zo'n zestig stations zijn woensdag stemlocaties ingericht.

De hogere opkomst is mogelijk mede te verklaren door het zonnige weer. Tijdens regenachtige verkiezingen bleven in het verleden meer mensen thuis. Weeronline voorspelt woensdag een droge, zonnige dag met temperaturen tussen de 11 en 13 graden. Nu.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina