Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • UPDATE: Nederlandse verkiezingen; opkomst stijgt naar 73 procent

UPDATE: Nederlandse verkiezingen; opkomst stijgt naar 73 procent

15/03/2017 17:10

UPDATE: Nederlandse verkiezingen; opkomst stijgt naar 73 procent

Foto: AP  

AMSTERDAM - De opkomst van de Tweede Kamerverkiezingen is woensdag fors hoger dan vier jaar geleden. Omstreeks kwart voor acht 's avonds (lokale tijd) had 73 procent van de kiesgerechtigden gestemd. De tussentijdse opkomst voor de verkiezingen in Den Haag was rond acht uur 's avonds al 71,7 procent. Dat is ruim 10 procentpunt meer dan bij de vorige verkiezingen vier jaar geleden. Toen was de opkomst een uur voor sluiting van de stembureau's 61,4 procent.

In Utrecht was de opkomst iets over acht uur s'avonds (lokale tijd) 80,5 procent en in Rotterdam 70 procent. Amsterdam meldde woensdag begin van de avond een opkomst van 53,7 procent. Bij de verkiezingen in 2012 was in de hoofdstad rond die tijd nog maar 39,2 procent van de stemmen binnen. 

De stembureaus blijven in Den Haag open tot iedereen die in de rij staat gestemd heeft, ook als dat na negen uur 's avonds (lokale tijd) is. Door de stad rijden tien teams die zorgen dat alle bureaus voldoende stembiljetten hebben. Op verschillende plekken zijn of waren de formulieren op. In Amsterdam werden in de loop van de morgen 25.000 extra biljetten besteld. Diverse media meldden dat elders in het land ook meer stembiljetten worden verspreid.

Zo'n dertien miljoen Nederlanders mogen naar de stembus. Om 7.30 uur is het merendeel van de stembureaus opengegaan. De lijsttrekkers gingen woensdag al vroeg naar de stembus. Onder meer Alexander Pechtold van D66, Gert-Jan Segers (ChristenUnie), PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher, Geert Wilders (PVV) en Henk Krol van 50Plus stemden onder veel belangstelling van de media. Premier Mark Rutte stemde in Den Haag en Emile Roemer (SP) in zijn woonplaats Boxmeer. Nu.nl

Lees ook: Verkiezingen in Nederland - Droevige oogst

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina